Ossenhoornblazers starten op Weldam

De Markelose Ossenhoornbloazers hadden dit jaar weer een bijzondere start van het ‘bloas’ seizoen op de 1e advent, het begin van het kerkelijk jaar. Volgens een al reeds tientallen jaren bestaande traditie werd de blaasgroep hartelijk ontvangen op kasteel Weldam. Dit jaar waren echter niet graaf en gravin Alfred en Christine zu Solms-Sonnenwalde aanwezig om de bloazers te ontvangen, maar was de eer aan de volgende generatie, in de persoon van de oudste dochter Charlotte en haar vriend die zorgden voor een zeer warme ontvangst. Na de presentatie op het voorplein van het kasteel ging het gezelschap vervolgens naar de Hoestinkhof in Stokkum en Herberg de Kemper in Elsen. Bij de laatste locatie werd het veelkoppige publiek naast de traditie van het blazen op de ossenhoorn en de midwinterhoorn, ook verrast met zeer boeiende en smeuïge volksverhalen. 

Het gebruik van de ossenhoorn gaat terug naar de tijd van zelfs voor het begin van onze jaartelling. De grote midwinterhoorn, zoals we die nu kennen dateert vanaf het begin van de 19e eeuw. De Ossenhoornbloazers vertellen er de komende maand tijdens  de verschillende bloas-momenten graag over. Tijdens de midwinterwandeling die aanstaande zondag wordt georganiseerd is ook deze groep van de partij die u onderweg zult tegenkomen op het landgoed Weldam.