onsProat: Dromen

Ik droom zelden. Heb ik tijdens een nacht wel gedroomd, dan valt dat bij mij gek genoeg samen met “neet zo good te passe”. Dromen zouden helpen gebeurtenissen te verwerken. Schijnbaar kun je tijdens een droom ideeën krijgen die je overdag nooit zou kunnen bedenken. Iemand kan zich bewust zijn van zijn droom – ik heb wel eens helemaal “vast” gezeten – of je kunt je er juist niets van herinneren. De inhoud van dromen is vaak chaotisch en bizar.

In Markelo wordt het dromen gestimuleerd ten aanzien van de realisatie van een gezellig en leefbaar centrum. Ik droom van een centrum zoals in Ootmarsum. Authentieke bestrating, bijzonder pittoreske panden, die de originele staat hebben behouden, en toch een eigentijdse bestemming hebben gekregen. Ik had er vorige week vrijdagavond een feestje. Voor het parkeren moet je een paar straten lopen. Ik zag prachtige etalages en alle horecagelegenheden zaten vol. Het ademt sfeer.

Ootmarsum is – ook qua buitengebied – vergelijkbaar met Markelo en kent veel toerisme, waar uitstekend op ingespeeld is. Ondernemers werken samen en gunnen elkaar brood op de plank. Zo nam ik in Ootmarsum met een groep vriendinnen deel aan een trekker rit en kwamen we in tijdnood voor onze volgende activiteit; de glasblazer. De echtgenote van de trekker rit-baas heeft 2x op en neer gereden in haar privé auto om ons naar de glasblazer te brengen. Zij snappen daar hoe toerisme werkt. Simpel, Slim, Snel.

De mensen die in Markelo bezig zijn met de ontwikkeling van de Kaasfabriek zeggen ook dat ze blijven dromen. Pluspunt vind ik dat ze aangeven met lokale ondernemers en aannemers te willen werken.

Het Kind Centrum is bezig Groen te Dromen. Het initiatief juich ik toe; kinderopvang, basisonderwijs en buitenschoolse opvang onder 1 dak. Ze gebruiken moeilijke woorden die ik op moet zoeken op Wikipedia. Innovatiepartnerschap. Drie consortia waaruit de beste gekozen moet worden. Als ik me verdiep in de plannen dan lees ik dat de consortia zelf nog op zoek zijn naar mensen met ideeën….

Hun slogan is Simpel, Slim, Science.

Een groene gedachte in klimaatoplossing is prima; maar ik hoop dat de Markelose kinderen straks wel warm kunnen zitten tijdens de les.

We hebben in Markelo heel veel mensen met talent, kennis en kunde op allerlei gebied. Dorpsgenoten die niet alleen dromen, maar in het bezit zijn van een creatieve geest. En zich ruimschoots hebben bewezen door van alles van de grond te trekken, uit te voeren en vooral ook af te ronden.  Daarom stuit het me tegen de borst dat als er een project opgestart wordt, een externe, betaalde partij wordt ingehuurd. Het is niet mijn gewoonte tegen instanties aan te schoppen, maar ik spreek via mijn werk uit ervaring met externe bureaus. Voordat zij op het kennisniveau van de gemiddelde Markeloër zitten qua voorgeschiedenis, stand van zaken en vooral inlevingsvermogen, zijn we een paar maanden verder. En vooral een paar stevige duiten verder. Op dat moment rolt er een rapport uit waarvan de conclusie niet verrast. De uitkomst is gelijk aan wat de opdrachtgever heeft gedroomd (vriendjes?). Zij staan in het algemeen niet open voor kritiek en soms is het onderzoek niet representatief voor de normale situatie. Dure investering die beter aangewend kan worden om het project optimaal uit te voeren. Bovendien vind ik het een belediging van het Markelo’s talent. Markeloërs kunnen in saamhorigheid en als noabers van elkaar heel goedkoop iets moois op tafel leggen. Even de koppen bij elkaar in een plaatselijke kroeg, poar nem’n  en het rapportje ligt er de volgende dag. Slogan: Machtig Mooi Maarkels.

Kijk, voor sommige taken hebben we specialisten nodig. Daar kun je niet omheen. Hebben we niet genoeg verstand van of is niet toegestaan. Zoals gas, stroom en water. Afgelopen donderdag kwam een monteur de glasvezel bij ons naar “binnen” brengen. Vrij nemen van het werk, want Jan kan absoluuuuuuuuuuut niet een paar uur thuisblijven van het werk die dag. Monteur komt, mee naar buiten, mee naar de kelder in de kruipruimte, trapje halen, kabelhaspel naar buiten en natuurlijk in de knoop, met de zaklantaarn bij schijnen, Jan 3x bellen met technische vragen, kerel koffie geven. Uiteindelijk heeft de man het fantastisch gefikst en bij meting blijkt het percentage op een tiende na het hoogst haalbare. Hoef je niet weer achteraan. Waar voor je geld. Minuscule draadjes worden met een las aan elkaar gezet en daar komt straks “de wereld draait door” doorheen. Externe bemoeienis noodzakelijk, dat is buiten kijf. Slogan: Snel, Strak, Succesvol.

Ik schrok ervan dat ook de Dorpsraad een externe adviseur in de arm heeft genomen. Om te onderzoeken wat er moet gebeuren in het gebied Grotestraat/ Bergweg /Beaufortplein. Dat had ik ze niet uit de mouw geschud. Ik dacht dat de Dorpsraad bestond uit nuchtere leden met een groot netwerk aan Maarkelse talenten. Misschien oordeel ik te snel en hebben ze geregeld dat het kosteloos is. Of droom ik dan? Slogan: Kieken Wat ’t Wodt.

Ik ga binnenkort nog een keer weer kijken in Ootmarsum om ideeën op te doen.

Droom zacht en creatief,

Diny