onsProat: Sinterklaas

Gisteren was het weer zover dat Sinterklaas en zijn Pieten in ons land aankwamen. Als het even kan kijk ik even naar de intocht van Sinterklaas, want het blijft toch gewoon leuk. Ook in Markelo was er een geslaagde intocht. Dit jaar voor het eerst georganiseerd door de JAM.

Sinds gisteren zijn de Friezen bij mij sterk in achting gestegen. Door het tijdelijk blokkeren van de A7 kon er worden voorkomen dat anti-zwarte piet demonstranten naar Dokkum konden gaan. Wat een super actie! Zie ik later op verschillende nieuwssites dat ze deze mensen mogelijk strafrechtelijk gaan vervolgen. Nou, van mij mogen ze een lintje krijgen.

Het is toch eigenlijk te zot voor woorden dat in ons land een klein groepje oproerkraaiers het telkens voor elkaar krijgt om een bult stemming te maken en de media zo weet te bespelen dat hun mening als juist wordt neergezet. Het stoort mij enorm dat er bijna nooit echt tegengas wordt gegeven tegen groeperingen zoals de anti-zwartepietclub, lekker dier en andere rakkers uit die zelfde hoek. Onze opa zou wel zeggen: “’t bint allemoal de zelfde schreeuwers”.

Ik ben in ieder geval blij dat het binnenkort weer Sinterklaas is en wat mij betreft alleen met pieten die zwart zijn. Toch is het wel bijzonder dat we vroeger allemaal in Sinterklaas hebben geloofd en er na een aantal jaren achter kwamen dat ze ons mooi voor de gek hadden. Maar goed, in Markelo kennen we er nog wel een paar waar we eerst allemaal in geloofden en waarbij we er ook na een aantal jaren achter kwamen dat ze ons mooi voor de gek hadden.

Las ik deze week ook in de krant dat de bibliotheek naar de Kaasfabriek wil verhuizen. Ik hoop maar dat er in de 2e fase iets meer snelheid zit dan in het begin, want anders zal de bieb er wel nooit komen en wordt het hooguit een verkoop van afgeschreven boeken. Neem dan de sloop van het oude kantoorpand van Tempelman, dat gaat wel iets sneller. Eergisteren stond het er nog en nu is er niets meer (zelfs geen stukje muur blijven staan).

Wie ook wel wat peper in de kont kan gebruiken is onze gemeente. Bijna drie jaar geleden schreef ik al eens een column over de openbare verlichting richting zwembad en richting voetbalvelden, zodat de Markelose jeugd in het donker veilig kan fietsen, maar helaas is er nog steeds niets gebeurd. Telkens als ik ’s avonds over de Potdijk kom, verbaas ik mij er weer over dat het gedeelte vanaf de Goorseweg tot aan het zwembad net een landingsbaan lijkt, waarbij je denkt dat er ieder moment een F16 kan gaan landen. Ga je verder via de Herikeresweg richting dorp, dan is het aardedonker. Wordt er hier nu met 2 maten gemeten of zijn de Goorsen in het donker banger dan de Markeloërs?

Leu, ne mooien zundag en loat oe good goan!

Jan Henk Berendsen