onsProat: Ik proef Markelo!!

Mooie Markeloërs, ons dorp is op het moment in diverse smaken te proeven. Van het Achterhoeks toneel wat komende week wordt opgevoerd tot het jubileumconcert van het Nederlandstalige koor NooTzaak. Ik vind het Skandalig Mooi dat deze club ook alweer 15 jaar meedoet in het Markelose culturele en muzikale circuit.

Zelf heb ik gisteravond geproefd van het najaarsconcert van onze Markelose Fanfare. En ik kan jullie vertellen, dat werd een aangename proeverij! Wat een ontzettend leuk, gezellig en herkenbaar stukje muziek werd daar gespeeld zeg! Het motto van de avond was ‘Swing Night’ en met muziek uit de seventies, eighties en nineties (mega jeugdsentiment dus) werd het ook daadwerkelijk een swingende avond. Het orkest zag er gelikt uit in hun zwarte outfit met witte accenten. Heel gaaf voor de gelegenheid en denk ook echt dat het een must is, want swingen in het officiële kostuum is absoluut niet meer hip in deze tijd! Alhoewel dat pak voor ‘op stroate’ wel behouden moet blijven. Een bepaalde herkenning blijft daar toch van belang vind ik. Ook bij 30 graden. Maar ach Fanfare, luister niet naar een ex-lid met een te grote bril. Doe jullie ding!
Voor degenen die nog nooit een najaarsconcert hebben bijgewoond zou ik zeggen, laat je verrassen en plan hem volgend jaar eens in. Altijd op de eerste zaterdag van november. Dan zul je echt versteld staan wat onze Fanfare allemaal in haar mars heeft en zullen de muzikanten jullie enorm verrassen. Gewoon doen!

Volgende week zaterdag ga ik proeven van het 150 jarig bestaan van Rederijkerskamer Bilderdijk. ‘s Middags vanaf 15.30 uur is er een receptie bij De Haverkamp waar het bestuur gefeliciteerd kan worden en later die avond hebben we met alle leden en aanhang een feestavond. Oftewel een hele dag vieren dat de oudste vereniging van Markelo nog steeds springlevend is. We gaan een feestje bouwen waar ze over 150 jaar nog over napraten. Bilderdijkers, wat dach’n ielleu der van?

En als we zaterdag overleefd hebben gaan we zondag Markelo ECHT proeven. En wel tijdens Proef Markelo.
Dat wordt mijn vuurdoop kan ik jullie vertellen. Ik had óf een kapel repetitie óf ik moest voor Marijn thuisblijven, omdat mijn lieftallige echtgenote natuurlijk wel van de partij was. Of er zat mij een vage keutel dwars waardoor het me ontging. Ik weet het ook niet. Maar nu gaat het dan echt gebeuren en ben ik er voor de eerste keer bij. Dat moest ook wel een keer natuurlijk, want voedsel en drank vind ik zo ongeveer de leukste combinatie van de wereld. En mensen, wat heb ik daar veel zin in! Eten en drinken in alle horeca gelegenheden van Markelo op 1 dag. Veel mooier wordt het leven niet! En dat allemaal voor de prijs van 49,50 euro per persoon. Persoonlijk vind ik dat niet veel gezien de activiteit en wat je ervoor krijgt. Dat was een Markeloër die ik laatst sprak niet met mij eens trouwens. Die vond het ‘belachelijk völle geeld’. Ik denk dat die meneer nog nooit met zijn vrouw uit eten is geweest want anders gaf hij deze in mijn ogen ietwat ondoordachte opmerking vast niet. Nu moet ik er helaas wel bij vertellen dat het iemand was die nog nooit ook maar enigszins iets voor de Markelose gemeenschap heeft betekend en laat staan iets georganiseerd heeft. En tja, die mensen hebben altijd de grootste mond. 

Want reken ff simpel mee als je wilt. 49,50 euro delen door 9 deelnemende bedrijven. Dat houdt in dat elk restaurant voor 5,50 euro per persoon een klein hapje of gerechtje moet maken met ook nog een bijpassende wijn of glas bier. Alleen de arbeid kost mijns inziens al dat geld. En dan worden we ook nog eens met een bus van en naar elke locatie vervoerd. Ik weet niet hoe jullie er in staan, maar ik vind het echt spotgoedkoop! Hoeveel gezelligheid en gemak wil je hebben voor dat geld! Dus commentaar van dit soort mensen leggen we lekker naast ons neer en ik hoop dan ook voor de organisatie van Proef Markelo dat deze meneer nooit gaat meedoen. Want dan gaat hij vast zeuren dat de rauwe ui te rauw of de witte wijn te wit is! 

Ik ga in ieder geval alleen maar genieten! En wat doe ik dan? Juist! Ik PROEF Markelo!!

Niek