Militaire oefeningen

Vol verwachting kijkt men of de vijand wordt verslagen

Momenteel zijn er weer militaire oefeningen in gemeente Hof van Twente. Dan moet Jan Soldaat leren hoe hij op een snelle wijze met moderne wapens zijn tegenstander kan uitschakelen. Hoe anders was dit vroeger. Als we de foto’s bekijken uit die tijd (september 1900) dan lijkt het meer op een militaire kledingshow. Volgens overlevering stond een groot deel van de Markelose bevolking naar dit militaire spektakel te kijken. Zelfs Koningin Wilhelmina en Koningin-regentes Emma waren uit het verre Den Haag naar Markelo gekomen om de troepen te inspecteren. Als dank voor de hinder die men ondervonden had tijdens de oefeningen, werd de bevolking na afloop van de oefeningen, een concert aangeboden verzorgd door de militaire kapel.

De foto’s die bij dit artikel zijn bijgevoegd heeft de Stichting Heemkunde ontvangen van een kleinzoon van Burgemeester Nilant, die in die periode burgemeester van Markelo was. De kleizoon woont in Australië.

Koninklijke inspectie bij de oefeningen in Markelo. Misschien een tip voor de nieuwe minister van defensie bij de komende oefeningen.

Concert van de militaire kapel. Op de achtergrond de boerderij van Roolfs, op de plek waar nu het Kaasplein is.