onsProat: Broezen

Het dialect woord voor bruisen/schuimen, want dat doet het in Markelo wel. Ik wil best stellen dat Markelo een bruisende samenleving heeft. Een samenleving die zeker bruist van de ideeën. Dat zie je wel tijdens alle evenementen die hier worden georganiseerd. En dat zijn er nog al wat.

Afgelopen weekend was er weer een bruisend Oktoberfest bij de Haverkamp. Hier werden dan ook weer de nodige halve liters met broezend gerstenat naar binnen gewerkt. Verder hadden we afgelopen week weer de opening van de boerderijverlichting. Ook hier bruist het weer van de leuke creaties die we in de verschillende buurten kunnen zien. Traditiegetrouw moest er natuurlijk weer in alle  buurten gemeut worden, waarbij ook de nodige glazen met broes werden rondgedeeld. Een aantal jaren geleden mocht ik zelf mee met de opening en ik kan u vertellen dat je van goede huize moet komen, wil je weer nuchter thuis komen.

Het zal ook nog wel broezen in het Maarkelse brook. Willian Potman heeft afgelopen week Abraham gezien. Een ieder die over de Enkelaarsweg rijdt zal dat niet ontgaan. Naast de nodige poppen stonden er ook een aantal lege stoelen. ‘En weet ie woarumme? Hi’j is toch nooit thoes”. Willian, alsnog van harte gefeliciteerd!

Dan wil ik ook nog even iemand noemen die ‘broest’ van de energie. Onze oud burgemeester, Ank Bijleveld. Ooit met het Maarkels feest kreeg ze de bijnaam “t Fuske” maar ondertussen is ze wel de hoogste op het ministerie van Defensie. ‘Groot geworden door klein te blijven’.

Waar het iets minder broest, is bij de Markelose ondernemersvereniging. Afgelopen jaar was men tot de conclusie gekomen dat de oude vereniging weinig bestaansrecht meer had en dat er een nieuwe club moest komen. Op zich niets mis mee, maar door het opdoeken van de oude club, kwam opeens ook de intocht van Sinterklaas op de tocht te staan. Gelukkig is de JAM hier op ingesprongen en gaat het mooi weer door.

Een ander evenement dat nu dreigt onder te sneeuwen is Magisch Markelo. Op zich niet erg dat het een jaar wordt overgeslagen, maar het zou toch eeuwig zonde zijn dat juist die leuke dingen rond kerst zouden verdwijnen. Ik denk dan met name ook aan de wensboom, waar kinderen een wens in op kunnen hangen, waarvan er ieder jaar een aantal worden uitgekozen om waarheid te worden.

Ik roep dan ook alle Markeloërs op die bruisen van de ideeën om er samen weer voor te zorgen dat we ook dit jaar een “Magisch Markelo” of “Broezend Maarkel” zullen hebben.

Leu, nog ne mooien zundag!

Jan Henk Berendsen