Première Mirrewinterfilm in juni 2018

Op 6 juni 2018 – DDay – zal de film Mirrewinter The Movie bij De Haverkamp in première gaan. Vanavond vond de eerste informatieavond plaats voor spelers, figuranten, vrijwilligers en belangstellenden van deze oorlogsfilm van het Oosten. Ruim honderd mensen luisterden bij De Haverkamp, aandachtig naar het verhaal van Gert Jan Oplaat dat ten grondslag ligt aan de verfilming van Mirrewinter. Nadat het plattelandsverhaal tijdens de Kerkentour van het Brookduo al twee winters volle kerken wist te trekken volgde een boek waarin drie verhalen werden gebundeld. In december 2017 wordt een luister CD gepresenteerd. Wat nog leek te ontbreken is de verfilming van het verhaal. “Ik heb al een tijdje een droom en dat is het maken van een film. Mijn ideeën heb ik bij Femke op het bureau gelegd”, vertelt Gert Jan. Het zijn dan ook die ideeën die de afgelopen maanden werden uitgewerkt door zijn creatieve rechterhand Femke Matthijssen die naast de taken van uitvoerend producent ook de promotie van de film voor haar rekening zal nemen.

In het filmscript zijn op dit moment 36 personages geschreven die doordat het verhaal in 1944 maar ook in 1985 afspeelt worden gespeeld door 57 spelers. De spelers, waarvan de jongste 8  is en de oudste 81 jaar is komen naast een sterke Markelose afvaardiging uit het hele land maar ook net over de grens zoals België en Duitsland. Afgelopen week heeft Stephan Kuipers van KV Producties zijn medewerking toegezegd bij de productie van de film. Samen met Apollonia Sligman zal hij de beelden opnemen. “Geen makkelijk klus wanneer je weet dat elke minuut van een film bij benadering een uur opname vraagt. De uiteindelijk film zal zo’n 90 minuten gaan duren’, vertelt Stephan enthousiast. Na de première zullen een aantal filmavonden volgen bij De Haverkamp maar ook bij Mondani in Lochem en het Kulturhus in Laren. Eind 2018 zal dan de DVD van de film worden gelanceerd.