Uitgelicht: Buuf & Buur

‘Hoi Buuf’, ‘Hoi Buur’; zo begroetten Jant en Daphne elkaar als ze elkaar tegenkwamen op Buitencentrum Hessenheem, waar ze beiden wonen. Dat die begroeting ooit nog eens de naam zou worden van hun gezamenlijke bedrijf hadden ze toen niet kunnen bedenken. Jant Ziggers woont al 13 jaar heel tevreden op Hessenheem met haar man Martin en hun 3 kinderen. Jant (eind 40, maar nog geen 50!) heeft jaren gewerkt als sportinstructrice, maar voelde de laatste tijd wel behoefte om eens uit te kijken naar iets anders. Het vak van sportinstructrice wordt naarmate je ouder wordt fysiek steeds zwaarder en Jant was eigenlijk wel toe aan een nieuwe uitdaging.
Daphne Kool is 28 jaar, woont op het terrein samen met haar vriend Pieter Wallenburg en was tot voor kort werkzaam op de crediteurenadministratie van Euromaster. Ook Daphne had niet het gevoel helemaal op haar plek te zitten binnen dat bedrijf en oriënteerde zich op iets anders. Jant en Daphne konden het als buurvrouwen goed met elkaar vinden en tijdens hun gezamenlijke wandelingen in de bossen rondom Hessenheem groeide de vriendschap tussen hun nog meer.

Op het terrein stond het kampwinkeltje al jaren leeg en de eigenaren van Hessenheem, Robin en Liesbeth Wallenburg, hebben drie jaar geleden de buitenkant grondig gerenoveerd, door onder andere de voorpui helemaal te vervangen. Op Hessenheem staan ongeveer 400 recreatiehuisjes en daarnaast zijn er nog zo’n 20 luxe kampeerplaatsen. De behoefte aan een kampwinkel is daardoor minder dan jaren geleden en dat is de reden dat het pand leeg bleef staan. Als Jant en Daphne langs het winkeltje liepen, fantaseerden ze samen over wat je allemaal met die ruimte zou kunnen doen. Bij Bistro De Loep kunnen mensen prima terecht voor een heerlijk diner, maar overdag kan men nergens terecht voor een kopje koffie of een broodje. Daarom hebben Jant en Daphne samen met de eigenaren de knoop doorgehakt en gekozen om er een lunchroom van te maken. Over de naam van de lunchroom waren ze het snel eens: Buuf & Buur.

Voordat de dames met de verbouwing en de inrichting van hun lunchroom begonnen, hebben ze inspiratie opgedaan bij andere lunchrooms in de regio. Daarbij hebben ze vooral gelet op de inrichting, de gebruikte kleuren, de menukaart en de prijs/kwaliteitsverhouding bij de verschillende zaken. Die ervaringen, samen met hun eigen ideeën, hebben ervoor gezorgd dat ze vanaf eind januari van dit jaar begonnen met de verbouwing en dat op Hemelvaartsdag 25 mei 2017 Buuf & Buur officieel geopend is. En ze zijn er trots op! De eerste weken na de opening waren erg hectisch, omdat Jant door een auto-ongeluk een paar weken uitgeschakeld was. Daphne stond er onverwacht alleen voor en dat is ook de reden dat de opening van Buuf & Buur niet groots heeft plaatsgevonden. Gelukkig was Jant na een paar weken weer helemaal opgeknapt en konden Jant en Daphne samen de zomermaanden in. Buuf & Buur is 7 dagen per week open tot ongeveer 19.00 uur ‘s avonds. De nadruk ligt op ontbijt en lunch, maar op het menu staan ook patat en snacks. In de lunchroom zijn gezellige zitjes gemaakt, waar klanten terecht kunnen voor een ontbijtje, een kop koffie met wat lekkers erbij of gewoon voor een drankje. Vóór het pand is een terras gemaakt, waar men op een zonnige dag heerlijk kan vertoeven. Buuf & Buur heeft naast een kleine kaart ook een bezorgservice voor ontbijt voor mensen die op Hessenheem verblijven en coffee-to-go is ook mogelijk. Verder kunnen er hapjes besteld worden voor een feestje thuis.

Het concept van een lunchroom is nieuw voor Hessenheem en het werk in de horeca is ook betrekkelijk nieuw voor Jant en Daphne, dat is de reden dat ze rustig aan zijn begonnen. Dat wil niet zeggen dat er geen plannen en ideeën zijn, die zijn er namelijk volop. Het assortiment wordt in de komende herfst- en wintermaanden uitgebreid met bijvoorbeeld een week stamppotten, een winterse soep of pannenkoeken. Daarnaast leent de ruimte van Buuf & Buur zich uitstekend voor het vieren van een feestje en is het mogelijk om de locatie af te huren voor een besloten bijeenkomst. Dat kan een feest zijn, maar ook bijvoorbeeld een bloemschikavond, een vergadering of een kaartavond. Binnenkort wordt er een houtkachel geplaatst, zodat het ook in de donkere winteravonden warm en sfeervol is. Jant en Daphne hebben het samen ontzettend naar de zin en genieten elke dag van hun eigen lunchroom. Hun ambitie op korte termijn is om het zo leuk te houden en wat meer bekendheid te creëren. Op langere termijn hopen ze er ook nog wat geld aan over te kunnen houden. Dat is echter niet het belangrijkste, het plezier in het werken in de lunchroom staat voorop! Tot slot hopen de dames dat Markelo gaat ontdekken wat Buuf & Buur te bieden heeft en dat men eens een tochtje richting Hessenheem zal ondernemen.