onsProat: Serieus nieuws

Vakantietijd. Komkommertijd wat het nieuws betreft. Ook in Markelo.

Verwarrend nieuws: de ene dag wordt gepubliceerd dat enkele kandidaten voor huur van de voormalige Cobercofabriek zich hebben teruggetrokken vanwege een gepeperde huurprijs. De volgende dag wordt dit bericht tegengesproken, en wordt vermeld dat de huurprijs nog niet bekend is.

Onverwacht nieuws; de aanbesteding van het kind centrum is gestart, ondanks dat de provincie nog geen groen licht heeft gegeven voor de locatie op de Esch. Ik kan me voorstellen dat Markelose bedrijven daar graag voor in aanmerking willen komen. Als je je kop boven de bouwput durft uit te steken en je maalt er niet om dat je naam in verband wordt gebracht met alle discussies rondom de locatie, kun je toch kans maken om iets moois neer te zetten in Markelo. Het lijkt me een behoorlijke klus – en nog wel tijdens de bouwvak – om daarop in te schrijven.

Positief nieuws: vanavond tijdens de finale EK vrouwenvoetbal in Enschede mogen de meiden van Sportclub Markelo de vlag met het logo van het EK in de middencirkel dragen. Super promotie voor het Markelose damesvoetbal. Wat een feest als de Oranje leeuwinnen gaan winnen!

Nieuws om trots op te zijn; Markelo staat op de eerste plek als het gaat om het aantal beschikbare hulpverleners om ter plaatse te gaan bij een mogelijke reanimatie.  Markeloërs zijn zeer bereid om hulp te bieden . Ik denk hierbij ook aan onze brandweer, EHBO-ers en alle vrijwilligers. Markeloërs  die als begeleider/verzorgende  een week op vakantie gaan met zieken , waarvoor dit uitsluitend mogelijk is met een 1-op-1 helpende.

Ziek zijn of beperkt zijn in je functioneren, op welke manier dan ook, al dan niet tijdelijk; je wereld staat op zijn kop. Veel inwoners van Markelo hebben er mee van doen. Dat komt nooit in het nieuws. Ik vind het belangrijk om daar soms bij stil te staan. Als je lichaam je in de steek laat, komt meteen de relativering van het hele leven om de hoek kijken.  Opeens  hebben werk, feest en onkruid in je tuin geen prioriteit meer. Je kunt niet doen wat je wilt. Het is een benauwende gedachte dat het van de ene op de andere dag kan toeslaan. Er zijn vele gradaties. Van een gebroken teen tot kanker. In het laatstgenoemde geval is het door te lopen traject zowel lichamelijk als psychisch zwaar. Acceptatie lijkt een toverwoord.

Ik betrap mij zelf erop, dat ik niet vaak genoeg bezoekjes breng aan familie, vrienden, collega’s  en kennissen die te kampen hebben met ziekte en/of disfunctioneren van hun lichaam. Want ja….. ik ben druk druk druk.  Zieke mensen willen graag druk zijn maar kunnen het (even) niet. Dus hoe fijn is het om dan eens te kunnen praten met iemand – liefst juist niet over de ziekte – maar om bijvoorbeeld ‘nieuws’ te horen. Zo’n bezoekje moet dan wel oprecht zijn en uit het hart komen, want ik heb een hekel aan de ‘verplichte nummertjes’; zo van ‘we horen er even naar toe te gaan’.

Bovendien zijn er meer manieren om een zieke te steunen; met hulp, een uitje samen of het koken van een lekker potje.

Als je ziek bent heb je geen leuke vakantie, beleef je het Maarkels Feest anders en het enige nieuws waarop je zit te wachten is goed nieuws van de medisch specialisten, positief nieuws over je herstel.

De andere zijde is: als je gezond bent, geniet dan van het leven. Voor mij betekent dat: LEEF alsof het morgen je laatste dag is en houd daarnaast in financieel opzicht de balans een beetje gezond mocht je nog een aantal jaren tegoed hebben. Doe dingen die je leuk vindt. Kijk; het toilet schoonmaken moet iedereen maar laat je niet overhalen iets te doen waar je niet volledig achter kunt staan. Daarvoor is het leven echt te kort. Relativeer; het lijkt zinloos om je op te winden over welk nieuws dan ook (uitgezonderd nieuws over je gezondheid).

Positiviteit brengt geluk. Als je gezond bent, kijk dan naar wat je wel hebt, zie de zonzijde van de dingen. Ben je ziek en sta je er positief in; het is wetenschappelijk bewezen dat het genezingsproces hierdoor bevorderd wordt.

Deze column is voornamelijk gevuld met serieus nieuws. Ziek zijn is serieus.

Ik neem me voor om frequenter te proberen iets te betekenen voor een zieke.

Ik wens iedereen positief nieuws.

Diny