Uitgelicht: Geurts & Verbeek Netwerk Notarissen

Het bord met de nieuwe naam en het nieuwe logo staat sinds enkele maanden bij de voordeur van het pand aan de Schoolstraat 1 te Markelo. Toen notaris Heupink vorig jaar met pensioen ging, is Olle Geurts in juli 2016 toegetreden tot de maatschap als kandidaat-notaris. Daarmee werd ook de naamsverandering in ‘Geurts & Verbeek Netwerk Notarissen‘ een feit. In gesprek met de 45-jarige Olle Geurts wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met een enthousiaste en bevlogen kandidaat-notaris. Hij voelt zich na een dik half jaar helemaal thuis in Markelo.

Geurts is geboren en opgegroeid in Groenlo, maar momenteel woonachtig in Deventer met zijn vriendin Marieke en zoontje Teije van bijna 4 jaar. Na zijn studie rechten in Groningen, waar hij koos voor de richting notarieel recht, begon Geurts zijn carrière bij een notariskantoor in Haaksbergen en hier heeft hij vier jaar gewerkt. Veel geleerd, maar toe aan een nieuwe uitdaging, kwam Olle terecht bij notariskantoor Keizer & Van Goor Notarissen in Wierden (tegenwoordig heet dit kantoor Van Goor Schuurman Notarissen). Een groot notariskantoor, waar Geurts 10 jaar heeft gewerkt en veel ervaring heeft opgedaan op het gebied van personen- en familierecht. In die jaren heeft hij ontdekt wat het vak van notaris zo aantrekkelijk voor hem maakt en dat is het contact met de mensen.

Als notaris ben je veelal betrokken bij bijzondere gebeurtenissen in een mensenleven, zoals bijvoorbeeld het kopen van een huis, het opstellen van huwelijkse voorwaarden, een schenkingstraject of de oprichting van een eigen bedrijf. Maar ook minder leuke momenten in een mensenleven komen voorbij, zoals de afhandeling van een testament na een overlijden, een echtscheiding of het wel of niet aanvaarden van een erfenis. Voor Olle is het een uitdaging om in gesprek te gaan met de mensen en daarna een gedegen advies te geven waar iedereen zich in kan vinden. Het mag duidelijk zijn dat het er soms emotioneel aan toe gaat, maar ook dan probeert hij het traject voor iedereen tot een goed einde te brengen.

Na een decennium in Wierden ging Olle aan de slag bij De Jong & Laan accountants belastingadviseurs in Nijverdal als estate planner. Het bleek al snel dat dit toch niet helemaal de werkkring was die het beste bij hem past en daarom ging hij na een jaar weer terug richting het notariaat. Na enkele kortere dienstverbanden bij verschillende notariskantoren in de regio kwam Olle Geurts in contact met notaris Henk Verbeek. Het aanbod om zich als kandidaat-notaris te vestigen in Markelo sprak hem aan, te meer omdat hij zich na de geboorte van zijn zoon graag meer wilde settelen. En het bevalt hem, hij voelt zich thuis in Markelo en zit vol plannen voor de komende tijd.

Het kantoor is aangesloten bij Netwerk Notarissen, waarvan het hoofdkantoor in Utrecht gevestigd is. Aansluiten bij Netwerk Notarissen betekent dat je als kantoor kennis kunt delen met andere aangesloten kantoren, kunt deelnemen aan bijeenkomsten en cursussen en gebruik kunt maken van enkele standaard overeenkomsten. Op dit moment werken er in totaal 5 mensen op het kantoor in Markelo, te weten 2 juristen en 3 medewerkers. Notaris Henk Verbeek verricht voornamelijk werkzaamheden op het gebied van ondernemersrecht en personen- en familierecht, kandidaat-notaris Olle Geurts vooral op het gebied van registergoed en personen- en familierecht. Het kantoor heeft vooral klanten uit Markelo, Holten en omstreken. Doel van Olle voor de komende tijd is om meer zichtbaar te worden in Markelo, onder andere door een nieuwe website, een Facebookpagina en door lezingen te geven over onderwerpen zoals erfrecht, testamenten en schenkingen. Inmiddels zijn er lezingen geweest in Diepenheim en Markelo, die boven verwachting goed bezocht zijn. Lezingen gaat hij in de komende tijd zeker opnieuw geven met actuele notariële en fiscale onderwerpen die in begrijpelijke taal worden uitgelegd. Olle wil hiermee laten zien dat het kantoor laagdrempelig is en mensen makkelijk even binnen kunnen lopen. Als er tijd is, kunnen mensen meteen bij hem aan tafel komen, anders wordt er een afspraak gemaakt. Het vak van notaris is nog steeds mensenwerk en dat maakt het voor Olle zo fantastisch. ‘Ik zit graag met mensen aan tafel en inmiddels weet ik ook wat de Markeloër bedoelt als hij ‘joa joa’ zegt’, lacht Olle. Vraagstukken die hij in Markelo tegenkomt, zijn bijvoorbeeld situaties waarin meerdere generaties samen in één huis wonen en waarbij dit fiscaal niet optimaal geregeld is. In dit soort situaties kan een notaris adviseren en aangeven waar de juridische valkuilen zitten, al brengt dit soms moeilijke gesprekken met zich mee. Een uitdaging voor Olle om dit tot een goed eind te brengen voor betrokkenen.

Over pakweg 10 jaar hoopt Olle Geurts dat het kantoor goed bekend staat in Markelo, dat het team nog iets gegroeid is en dat Markeloërs het kantoor makkelijk binnenlopen. Om dit te bereiken, gaat het kantoor binnenkort starten met een zogenaamd ‘inloopspreekuur’, waarbij iedereen met een juridische vraag zonder afspraak kan binnenlopen voor een eerste advies. Hoog in het vaandel staan een goed advies tegen een reële prijs, daarom geeft Geurts & Verbeek openheid over de prijs van de werkzaamheden. Een notaris is nooit uitgeleerd, moet juridisch bijblijven en ogen en oren goed open houden om te kijken wat de markt doet. ‘Dat maakt het vak zo boeiend’, aldus Olle, ‘en voor de rest: doe gewoon normaal en blijf jezelf!’