Onthulling plaquette op Bevrijdingsdag Markelo

Foto’s Stichting Heemkunde Markelo

Tijdens de presentatie in november 2016 van het boek ‘Markelo in de Tweede Wereldoorlog‘ van de Stichting Heemkunde Markelo gaf Herman Sligman het al in het bijzijn van burgemeester Ellen Nauta aan. De namen van de drie regimenten genoemd op de plaquette bij Het Beaufort zijn niet juist. Jan Stoelhorst van Stichting Heemkunde Markelo en Benny Schreurs van de Werkgroep Viering Bevrijding Markelo hebben in de afgelopen jaren de bevrijding van Markelo in kaart gebracht aan de hand van dagboeken van de tweede Canadese Infanterie Divisie. Hieruit bleek dat Major C.F.L. Roy en Captain J. Hamilton als verkenners van het regiment Les Fusiliers Mont-Royal in hun Jeep als eersten het dorp Markelo binnen zijn gereden en daarmee bevrijd hebben. De bovengenoemde en op de plaquette vermelde 3 regimenten hebben wel Holten en omgeving bevrijd, maar Markelo niet.Het verzoek van de Werkgroep Viering Bevrijding Markelo aan Gemeente Hof van Twente om de plaquette te wijzigen met de namen van de werkelijke bevrijders heeft het college ingewilligd. 72 jaar na dato gaat Markelo alsnog haar Canadese bevrijders van het regiment Les Fusiliers Mont Royal eren met een nieuwe bevrijdingsplaquette op het voormalige gemeentehuis. Deze wordt op de dag waarop Markelo 72 jaar geleden werd bevrijd, zaterdag 8 april, om 11.30 uur onthuld door burgemeester Ellen Nauta. Zij zal dit doen, nadat zoals in 1945, de Jeep met 2 verkenners van Les Fusiliers Mont Royal gearriveerd is.

Verdere medewerking wordt verleend door Highland Regiment Pipes and Drums, Keep Them Rolling, Royal Canadian Legion Branch 005 The Liberation of The Netherlands, Veteranen, leerlingen van de Markelose Basisscholen en de Oranjevereniging Markelo. “We zouden graag een beroep willen doen op alle inwoners en ondernemers van Markelo om op deze Bevrijdingsdag de vlag uit te steken”, geeft Benny Schreurs namens de Werkgroep Viering Bevrijding Markelo aan.

In verband met Veteranendag 2017 zal Nauta ‘s middag in de publiekshal van het gemeentehuis in Goor 50 veteranen en ruim 30 introducees ontvangen tijdens een besloten officiële ontvangst. Naast het officiële gedeelte is dit jaar opnieuw een programma-onderdeel dat voor het publiek toegankelijk is opgenomen. Onderdeel daarvan is een sportief programma voor de jeugd: toggelen vanaf het dakterras van de derde verdieping van het gemeentehuis. Van 13.00 tot 16.00 uur zijn er verschillende activiteiten op het plein voor het gemeentehuis:

– een static show van legervoertuigen met o.a. een Leopard 1 en een Prtl (Pantser Rups Tegen Luchtdoelen)
– deze static show krijgt een aanvulling van voertuigen van lokale leden van ‘Keep them Rolling’
– een muziekoptreden door Highland Regiment Pipes en Drums
– een sportief programma voor de jeugd, waarbij ze kunnen toggelen vanaf het dakterras van het gemeentehuis.