Kaasplein wordt motorcrossplein

Impressie: Willem Niessink

Zoals door menig Markeloër geconstateerd vorderen de werkzaamheden op het terrein van de voormalige Cobercofabriek niet in het tempo waarmee de plannen zijn gepresenteerd. Naar nu blijkt niet zonder reden. Het plein krijgt namelijk een thema en niet het eerder door Gert Jan Oplaat geopperde ‘Napoleon’, maar wel een thema waarmee Markelo dit jaar 85 jaar verbonden is: motorcross. Mede dankzij inspanningen van de in 1932 opgerichte Markelose Motorclub ‘Ons Genoegen’ heeft Red Bull zich voor de komende 15 jaar verbonden aan het nieuwe plein waarbij de energiedrankfabrikant ook alle ruimten zal gaan huren voor promotie en educatiedoeleinden. Red Bull is al jaren sponsor in de auto- en motorsport en zocht hiervoor een onderkomen in de nabijheid van een circuit. Vanuit een gigantische crossmotor als eyecatcher op het plein kan men zelfs op het circuit op de Herikerberg kijken. De plannen worden zaterdag voor in de pauze voor de eerste motorcrosswedstrijd gepresenteerd bij de hoofdingang van het circuit alsook naast de bouwput bij het Infocentrum Markelo.

Het initiatief om van het plein een motorcrossplein te maken is niet nieuw. Uitvinder en motorcrossliefhebber Mar-Jan Pullen heeft het idee al in een vroeg stadium genoemd bij Gerard ter Hofte en Iljits IJsebrandts. Ook heeft hij destijds de plannen naar verantwoordelijk wethouder Harry Scholten gestuurd. De grote crossmotor als middelpunt van het plein is de uitkijktoren die onder de specials vallen die niet in de begroting van Plan Mooi Markelo zijn meegenomen. Dankzij een lobby van de Markelose motorclub – die voor het weekend van 16 en 17 september ook een Grand Prix naar Markelo wist te halen –  is de sponsor van onder meer Jeffrey Herlings en Max Verstappen bereidt gevonden om de extra kosten van 3 miljoen te dragen. Ook hoeft Stichting De Kaasfabriek Markelo voor de komende 15 jaar zich geen zorgen te maken voor invulling van de ruimten die geheel worden ingevuld door Red Bull. Wethouder Scholten is blij met de komst van de energiedrankfabrikant, maar stelde wel als voorwaarde dat het plein openbaar gebied blijft en dat de Dorpsfeesttent er minimaal moet kunnen staan.

Aan die voorwaarde wordt met deze plannen voldaan. De crossmotor welke als uitkijktoren dient en tevens een horecagedeelte met nieuwste videowall presentaties. heeft in de ‘benzinetank’ zal boven op een staalconstructie van circa 30 meter hoog worden geplaatst. Deze constructie bevat eveneens een uit te klappen zeil, waarmee het direct als tent voor evenementen zoals het Dorpsfeest kan worden gebruikt.

Ondanks dat het plein er nu nog kaal uitziet is het de bedoeling dat het Red Bull Motorcrossplein 1 september 2017 feestelijk zal worden geopend. Op die datum werd 85 jaar geleden de Markelose Motorclub ‘Ons Genoegen’ opgericht. Het ziet er naar uit dat door de nieuwe plannen het Dorpsfeest in 2017 nog op de oude locatie zal blijven en volgend jaar mogelijk in de nieuwe tent op het plein kan plaatsvinden.