Eerste lammetje voor Schaapskudde

De lente is aantocht! Vanmorgen werd het eerste lammetje geboren op de Borkeld bij de Schaapskudde Hof van Twente. Het bonte ooitje en de moeder maken het goed. “Nummer twee is net geboren en gaat ook prima”, vertelt schaapsherder Jos Duurland enthousiast. Vorig jaar werd het eerste lammetje geboren op de eerste ijsdag die valt op de dag, dat we te maken hebben met 24 uur aaneengesloten temperaturen die onder het vriespunt vallen. Door de lammertijd verblijft de kudde momenteel rondom de schaapskooi op de Borkeld waar diverse voorzieningen voor de kraamtijd zijn aangebracht. 

Het ambacht van schaapherder is vanaf eind december officieel onderdeel van de Nederlandse cultuur. De herders met traditionele landschaap-rassen zijn toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Zo ook schaapsherder Jos Duurland van de Stichting Schaapskudde Hof van Twente. “Het is een erkenning voor mijn inzet om met mijn collega-herders het vak van schaapsherder te beschermen en een toekomst te geven” vertelt Duurland. Het ambacht wordt steeds minder vaak uitgevoerd en is hierdoor aangemerkt als bedreigd erfgoed. Doordat de herders in het groeiseizoen met hun kuddes over de heides en grasvelden trekken dragen ze volgens het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed bij aan het onderhoud van de biodiversiteit.

Het Kenniscentrum zegt dat de plaatsing op de lijst een erkenning is van de inzet van het gilde om de schaapherder een toekomst te geven in Nederland. De traditionele schaapherders werken onder meer aan een kennisoverdrachtssysteem en een meester-gezel-opleiding waarin herders leerlingen onder hun hoede nemen.