Uitgelicht: Grand Café De Kroon

Op de planning staat een bomvol weekend, maar Robert Völkers heeft desondanks graag tijd voor dit interview. Als trotse eigenaren willen Robert Völkers en Dennis Hendriksen graag aan Markelo laten zien dat De Kroon er weer toe doet in Markelo. Nu het eerste jaar als eigenaar bijna voorbij is, wordt het tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Robert en Dennis hebben plannen en ideeën genoeg, maar zijn ook realistisch en doen het rustig aan, stap voor stap.

Robert is op dit moment 33 jaar en vader van twee zoontjes. Geboren en getogen in Markelo, maar tegenwoordig woonachtig in Heeten met z’n vriendin Ilse, zit eigenlijk al zijn leven lang in de horeca. Als tiener begon hij bij Bill’s Bar als glazenhaler en hij heeft eigenlijk van alles gedaan in de horeca: naast glazen halen ook afwassen en bedienen. In de tussentijd heeft hij een opleiding bij de politie gevolgd, maar na drie jaar bij de politie te hebben gewerkt, maakte hij toch weer de overstap naar Bill’s Bar, toen in de functie van allround medewerker. Robert vindt het contact met klanten erg belangrijk. Zelf wil hij liever niet terugkijken op de tijd dat Bill’s Bar in een faillissement terechtkwam: een moeilijke periode voor iedereen die betrokken was bij het bedrijf en destijds zijn of haar baan kwijtraakte. Zelf vond Robert al snel weer een baan bij Restaurant Het Schwarzwald in Rijssen. Na een jaar in Rijssen te hebben gewerkt, maakte hij de overstap naar Grand Café Soestdijk in Enschede, waar hij als bedrijfsleider aan de slag ging. Het werken in Enschede was weer totaal anders dan hij tot dan toe gewend was, een grandcafé op een groot plein in een studentenstad als Enschede.

Dennis Hendriksen, kok in hart en nieren, is vader van twee kinderen en woont samen met vriendin Roos in Markelo. Tijdens zijn opleiding aan de middelbare hotelschool in Apeldoorn heeft hij bij verschillende horecabedrijven ervaring opgedaan, zoals Plaza Hotel in Antwerpen en Renaissance Hotel in Amsterdam. Na het faillissement van Bill’s Bar heeft Dennis werk gevonden als kok bij In de Kokkerieje in Diepenheim.

Ondertussen begon bij Robert het idee te groeien dat hij ooit wel een eigen zaak zou willen runnen, niet wetende dat die kans zich al snel zou voordoen. In februari 2016 kreeg hij samen met Dennis Hendriksen de kans om De Kroon over te nemen. Dennis en Robert kennen elkaar al jaren en vullen elkaar goed aan. Dennis, 40 jaar geworden dit jaar, is kok en doet naast het koken ook veel kluswerk in het bedrijf. Robert doet het restaurantgedeelte, de sociale media en bedenkt nieuwe activiteiten. Na de overname in februari van dit jaar lag de focus als eerste op het restaurant. In twee weken tijd is het restaurant omgebouwd, waarbij geprobeerd is meer huiselijkheid te creëren door gebruik te maken van steigerhout en gezellige hoekjes te maken. Dennis is zelf erg handig en kon gelukkig veel kluswerk zelf doen, waardoor de kosten zo laag mogelijk bleven. Met het maken van een doorkijkje vanaf de serre en het opschuren van de tafels is het binnen een stuk lichter geworden. Ook de menukaart is vernieuwd: een kaart met betaalbare gerechten en ‘gewoon lekker eten’. Vanaf de opening wist Markelo gelukkig de weg naar De Kroon weer te vinden.

Dennis en Robert vinden het een uitdaging om nieuwe, originele dingen te introduceren. Zo hebben ze op het buitenterras een BBQ-tafel, waar een groep gasten zelf het vlees op de BBQ middenin de tafel kan grillen. Daarnaast beschikt De Kroon over een Ofyr, een kegelvormige vuurschaal met een brede, platte rand waarop gekookt wordt. Gasten kunnen hierop zelf hun eten bereiden, maar Dennis staat hier tijdens feestjes ook zelf te koken. Het is mogelijk om catering in te huren van De Kroon: van eten en drinken tot tenten, verlichting en bediening. Voor een feest bij de mensen thuis kunnen Dennis en Robert alles leveren.

Naast het restaurant en het café heeft De Kroon de beschikking over alle zalen die voorheen tot de disco behoorden. Robert en Dennis hebben niet de ambitie om hier weer een discotheek van te maken, zoals Bill’s Bar dit vroeger was. Wel hebben ze plannen om met name de grote zaal vaker te gaan gebruiken voor verschillende activiteiten, zoals afgelopen november de twee dinnershows in samenwerking met dansschool eMotions Markelo. Voor 2017 staan inmiddels enkele bruiloften, feesten en bedrijfsfeesten gepland. Wat verder nog in de planning zit, zijn themafeesten, zoals bijvoorbeeld een Oktoberfest of een back to the 80’s party. Robert ziet het verder helemaal zitten om de grote zaal in te zetten voor onder andere cabaretoptredens, toneelvoorstellingen of concerten. Of een popquiz in het café. Kortom, ideeën genoeg bij de mannen.

Kijkend naar de toekomst hopen Robert en Dennis dat er over pakweg 10 jaar een goedlopend, jong en trendy bedrijf staat met een fijne groep medewerkers, die samen een grote Kroon-familie vormen. Een plek waar iedereen, jong en oud, zich thuis voelt, een plek waar je naar toe kan gaan voor een bak koffie of lekker eten in het restaurant, tot een biertje in het café met vrienden. Robert beseft dat hij het niet alleen kan, maar alleen samen met Dennis en alle medewerkers. Daarom is zijn motto ook: ‘samen sta je sterk’.