Buitengebied krijgt 2 glasvezelnetwerken

20111003 glasvezelWaar het buitengebied lange tijd verstoten was van een fatsoenlijke breedbandverbinding hebben inwoners in het buitengebied van Markelo straks een luxe probleem. Ze hebben de keuze uit twee glasvezelnetwerken met elk verschillende dienstaanbieders. Delta Infratechniek heeft besloten over te gaan tot aanleg van een eigen netwerk nadat uit de vraagbundeling bleek dat er voldoende aanvragen in Markelo waren. “We gaan binnenkort de vergunning aanvragen en zullen vervolgens het netwerk in overleg met de aannemer gaan aanleggen”, aldus Dick Wessels van Delta. Wessels geeft aan dat onder de aanmeldingen veel adressen bevinden die bij concurrent Cogas buiten de boot vielen. Wethouder Scholten reageerde enthousiast op het bericht van Delta: “Hoe meer inwoners glasvezel krijgen des te beter en als een tweede partij daar in bijdraagt is dat prima”.

Tijdens de raadsvergadering van 8 november werd een door CDA, VVD en D66 ingediende motie voor een onderzoek naar het aansluiten van de onrendabele adressen in het buitengebied met algemene stemmen aangenomen. 4% van de inwoners in het buitengebied konden alleen door extra kosten van soms wel 10.000 tot 15.000 euro per adres aangesloten worden op het netwerk van Cogas. Voor zover deze adressen binnen het aansluitgebied van Delta in Markelo liggen lijkt dit probleem zich in Markelo niet meer voor te doen.

Dick Wessels van Delta Infratechniek merkt overigens wel op dat zijn bedrijf alleen de bewoners aan zal gaan sluiten die zich ook daadwerkelijk hebben aangemeld. Mocht u in het aansluitgebied wonen dan kunt u zich nog steeds inschrijven. Het bedrijf geeft aan een open glasvezelnetwerk aan te gaan leggen in een deel van het buitengebied van Markelo waarop partijen zoals KPN, Telfort, Vodafone, Tele2, Stipte en XS4ALL internet, televisie en telefonie zouden kunnen gaan aanbieden. De aansluitkosten voor dit glasvezelnetwerk bedragen € 675,00 per aansluiting.