Bijna 11.500 euro voor 1 glasvezelaansluiting

glasvezelbuitenafEen deel van de brief met het aanbod van Cogas

De campagne Glasvezel Buitenaf van Cogas is in volle gang. Het aantal aanmeldingen blijft met 7% in september wat achter. Voor eind oktober moet minimaal 50% van het aantal huishoudens in het buitengebied een abonnement hebben afgesloten om het netwerk aan te gaan leggen. Niet elke inwoner van het buitengebied kreeg overigens een gelijk aanbod van Cogas. Een deel van het buitengebied kan namelijk geen gebruik maken van het standaardaanbod. Zo kreeg een bewoner aan de Luttekeveldweg van Cogas te horen dat men buiten de standaardgroep valt. Van de netwerkaanbieder kreeg deze bewoner wel een brief met een aanbod voor een glasvezelaansluiting tegen een eigen bijdrage van 11.460 euro bovenop de extra maandelijkse kosten van 9,95 euro.

Een eigen bijdrage is volgens Cogas noodzakelijk voor 4% van de meest onrendabele adressen. De bewoners van die adressen hebben van Cogas een aanbod ontvangen, waarbij de bijdrage voor de bewoner aan de Luttekeveldweg volgens een medewerker van Cogas wel een uitschieter naar boven is. Bij navraag van onze redactie naar uitleg over de hoge kosten van dit specifieke adres kregen we te horen dat de kosten voor de extra graafwerkzaamheden en mantelbuizen voor deze adressen niet kunnen worden gedragen door het project, maar door de bewoners zelf moeten worden bekostigd. De kosten konden volgens de medewerker op het betreffende adres worden teruggebracht naar 900 euro indien de bewoner zelf zorg zou dragen voor het aanleggen van een mantelbuis van de woning naar de dichtstbijzijnde plek waar de glasvezelkabel wel zou worden aangelegd.