Wie pakt titel Biljartkoningin?

Biljarten-dames-laatste vier

Ook de biljartfinalisten bij de dames willen zich graag aan u voorstellen. Want wie hadden ook weer de biljartfinale bereikt? Vier dames waarvan er zelfs twee,  de felbegeerde titel van Biljartkoningin al hebben mogen dragen. Daarnaast ook iemand die al eerder de finale wist te bereiken en iemand die dit jaar voor het eerst is overgehaald om mee te doen met het koetsbiljarten. Een gezellig gemêleerd gezelschap dat waarschijnlijk gaat zorgen voor spannende rondes tijdens de Biljartfinale aanstaande donderdagavond vanaf 19.30 uur bij ’t Wapen van Markelo.

Marit Fonhofb (Custom)Marit Fonhof
Marit is niet voor de eerste keer biljartfinaliste. In 2014 schreef zij na een spannende finale de titel Biljartkoningin op haar naam. Sinds een aantal jaren speelt Marit in de biljartcompetitie van Markelo voor vrouwen. Marit is 22 jaar en werkt in de horeca bij Thermen Bussloo. Ook is ze actief bij het toneel van de PJGO. Toen de competitie voor vrouwen van start ging was Marit direct. Zij vond dit zo leuk en gezellig, dat zij dit ook graag wilde. En zo kwam van het één het ander en is Marit begonnen met biljarten. Sinds dit jaar maakt zij zelfs deel uit van de Biljartcommissie van het Dorpsfeest.

Dit jaar ging de eerste ronde niet zo makkelijk; die avond heeft Marit verloren. Maar doordat er  ingeloot werd, was Marit ook weer van de partij. En met succes; de twee rondes hierna won ze. Dit jaar voelt ze de spanning niet meer zoals de voorgaande keer, maar fanatiek dat is ze zeker wel! Zelf denkt Marit dat Marjolein veel kans heeft om te winnen. Ze hoopt vooral dat er veel mensen komen kijken tijdens de finale om er samen een gezellige avond van te maken.

Roos Hartman (Custom)Roos Hartman
Voor het eerst meespelen met het koetsbiljarten en dan ook meteen biljartfinaliste zijn; dat is Roos gelukt! Af en toe, na het werk bij Grandcafé de Kroon, speelde ze een keer een potje biljarten mee. Met een geintje heeft ze zich dan ook opgegeven voor het koetsbiljarten. Fanatiek is ze wel: ” bij biljarten wil je altijd meer “, zegt Roos enthousiast. Gespannen ging Roos dan ook naar Café de Vennebekken, waar de eerste wedstrijd was. Ze wist nog niet precies hoe alles zou gaan tijdens het koetsbiljarten, maar won wel alle drie de wedstrijden. Ze is fanatiek, maar het gaat ook vooral om de lol.  Iedere wedstrijd is weer spannend. De eerste wedstrijd heeft ze na acht beurten gewonnen, bij de tweede wedstrijd kwam na de 11e beurt haar eerste punt en uiteindelijk heeft ze gewonnen. Ook de derde wedstrijd heeft ze gewonnen. Vanaf komend jaar komt er ook een damesteam van Grandcafé de Kroon voor de biljartcompetitie, waar Roos aan mee gaat doen. Maar zonder enige verwachting staat ze nu in de finale van het koetsbiljarten.  Ze weet niet wie van de vier dames ze als winnaar kan verwachten. “Dat de beste maar mag winnen en het een gezellige avond gaat worden”, aldus Roos.

Roos komt oorspronkelijk uit Nijmegen en komt in Markelo via Erve Meenderinkboer waar ze eerst in de vakanties kwam en later ook een bijbaan had bij de ruiterkampen.  Ze is afgestudeerd als leerkracht, ze woont sinds drie jaar in Markelo samen met Dennis en is werkzaam bij Grandcafé de Kroon.

Ans Eshuis (Custom)Ans Eshuis
Als “Biljartkoningin van 2013” heeft Ans niet veel introductie nodig. Het was een erg mooi jaar, dat is dan ook de reden dat ze dit jaar weer probeert om de titel te gaan pakken. Het zal een spannende strijd worden bij het Wapen van Markelo, waar het biljart volledig nieuw geprepareerd is. Dus gelijke kansen! De eerste partij in de voorrondes moest Ans tegen Marit Fonhof. Marit nam daarin de voorsprong tot de één na laatste beurt. “Ik maakte een mooie serie” herinnert Ans. “Net genoeg om Marit te verslaan. Gelukkig mocht zij een ronde verder omdat de beste verliezer zich ook plaatste. Nu zitten we beide bij de laatste vier en dat vind ik erg leuk.” Het is goed dat ze het systeem hebben aangepast, doordat de betere biljarters zich kunnen herkansen als beste verliezer.

In de tweede ronde trof Ans Laura Kok. Zij is ook al eerder een finalist van het koetsbiljarten geweest en was al vaak de tegenstandster van Ans. Maar deze partij won Ans met 31 tegen 20 caramboles.
De tegenstandster voor de wedstrijd om de laatste 4 was Monique Groeneweg. Monique is een nieuwkomer in de strijd om de koets. “Dit vind ik mooi dat er elkaar jaar weer nieuwe dames zich opgeven om mee te doen met dit toernooi. Vooral dit jaar waren er ook jonge meiden die de biljartsport gevonden hebben” zegt Ans. “Deze partij was voor mij wel erg spannend, Monique moest nog 1 carambole maken. Toch lukte het mij het aantal te volbrengen voordat ze de laatste maakte, een hele opluchting”.

“De winnaresse is moeilijk te voorspellen” glimlacht Ans. “Marjolein is de beste speelster, maar in zo’n finale-avond spelen er meer invloeden mee. Dan zie je dat niet altijd de beste wint. Dat zag je ook weer tijdens de Olympische Spelen. Maar dat maakt zo’n finaleavond ook leuk”. De laatste jaren wordt het damestoernooi steeds sterker. Er zijn aanzienlijk minder beurten nodig om de wedstrijden te spelen. “Dit duidt er op dat er beter gespeeld wordt” zegt Ans, die erg veel zin heeft in de donderdagavond.

Marjolijn Vennebekken (Custom)Marjolijn Vennebekken
Twee jaar geleden is Marjolijn Vennebekken weer gestart met het biljarten. Dat was echter niet haar allereerste keer want 10 jaar daarvoor heeft ze al eens les gehad in het Café bij De Vennebekken. Marjolijn is voor degenen die haar niet kennen een geboren Stokkumer, net als haar man Eddy. Vanaf haar 8ste jaar heeft Marjolijn een groot deel van haar leven in Lochem gewoond, maar ze is uiteindelijk toch weer naar Stokkum teruggekeerd. Waar ze nu samen met Eddy, Café-Restaurant de Vennebekken runt. Na een hele periode van inactiviteit heeft Marjolijn het biljarten weer opgepakt en speelt ze tegenwoordig ook mee in de Logo. Gelijk in hetzelfde jaar van starten stond ze al in de biljartfinale bij De Toornsmit. Niet zonder succes kunnen we wel stellen.

Dit jaar heeft Marjolijn in de voorrondes al gewonnen van Laura Kok, Sharon Smit en Janet Klumpers. Even leek het erop of ook haar zoon Diab nog door zou komen tot de finale. Helaas is hij met 1 carambole tekort uitgeschakeld door Marco Spijkerman. Tijdens de wedstrijden waren de zenuwen wel degelijk aanwezig, maar dit pakte niet verkeerd uit voor haar. Integendeel zelfs, door de zenuwen merkte ze dat de concentratie een stuk beter was. De situatie bekijkt ze daardoor net wat beter en maakt daardoor betere beslissingen. Marjolijn denkt dat dit jaar alle deelnemers dicht bij elkaar liggen qua biljartniveau en prestaties. Donderdagavond 25 augustus weten we meer!