Biljartfinalisten stellen zich voor

De biljartfinalisten voor het Koetsbiljarten zijn bij zowel de heren als de dames al een tijdje bekend. Voor wie het volgde zaten er zeker in de voorrondes een aantal spannende wedstrijden tussen. Aankomende donderdagavond zal de grote finale plaatsvinden bij ’t Wapen van Markelo met de strijd om de felbegeerde titels ‘Biljartkoning en Biljartkoningin 2016. Maar wie zijn nou eigenlijk die biljartfinalisten en wat doen zij in hun dagelijks leven? Graag stellen wij om te beginnen, de herenfinalisten aan u voor.

Henri - 2016 (Custom)Henri Beumer
Henri behoeft nauwelijks introductie. Hij is bekend als de huidige Biljartkoning van Markelo. Nu zit hij opnieuw in de finale en gaat dit jaar zeker zijn best doen om nog een jaar Biljartkoning te blijven. Uniek is dit niet, want in 2000 en 2001 won Hans Nijenhuis de titel twee keer achter elkaar. Verder is Henri natuurlijk een bekende Markeloër als de groente- en fruitspecialist van Plus Blankhorst.

Bij de start van het toernooi begon het voor de huidige koning meteen al spannend. De eerste wedstrijd tegen Jeroen Vreeman was bepaald niet makkelijk. Jeroen moest 25 caramboles en Henri 38. “Op een gegeven moment was het 14 – 14. Na een goede eindsprint was ik net eerder bij de 38 als Jeroen bij de 25. Dat kostte wel een paar zweetdruppels”, herinnert Henri zich. De tweede partij tegen Dik Bakker was al niet minder spannend,  een gelijk opgaande partij. “Dik moest er 3 meer maken als ik, dat was mijn geluk”. In de wedstrijd om de laatste 4 moest Henri weer tegen Eddy Vennebekken. Dit was voor Henri een revanche partij. In 2014 werd Henri uit het toernooi gespeeld door Eddy. Wel is Henri trots dat hij voor het derde jaar op rij bij de laatste acht zit en nu dus voor de tweede keer op rij in de finalepoule.

De grootste kansen voor de titel acht Henri voor Johan Scholte in ’t Hoff. Een erg goede biljarter en hij maakt zich niet snel zenuwachtig. “Ik hoop voor de eerste partij niet te loten tegen Bart Schreurs. Maar Bart te treffen in de finale, dan wordt het een leuk partijtje tussen twee kameraden”, zegt Henri met een glimlach.

Henri werkt met veel plezier bij Plus Blankhorst in Markelo. “Daarnaast vis ik wel eens, maar dat is er de laatste tijd niet meer van gekomen. Verder luister ik graag naar muziek en ga nog wel eens naar een concert.  Maar mijn grootste hobby is wel het biljarten.”

Bart-2016 (Custom)Bart Schreurs
Het begon allemaal in het verzorgingstehuis van zijn overgrootouders, daar heeft Bart voor het eerst een keu in zijn handen gehad. Sinds hij bij het Wapen van Markelo werkt, is hij er zich beter in gaan verdiepen hoe je een bal goed over het groene laken kunt laten rollen. Sinds vier jaar speelt hij competitie biljarten, momenteel in Haverkamp 1 bij de MBC en als reserve bij de Logo.

In de voorrondes kwam Bart onder andere Jelmer Spijkerman, Barry Hondelink en Wim Gossink tegen. In de finalepartijen laat hij het allemaal op zich af komen. Een echte favoriet voor de titel heeft hij niet. Marco heeft het voordeel dat hij er de minste hoeft te maken, Henri heeft de ervaring van vorig jaar en Johan is misschien wel de beste biljarter met de meeste caramboles en hij is ook al eerder biljartkoning geweest. Hij ziet wel hoever hij gaat komen. In zijn vrije tijd werkt Bart vaak bij het Wapen van Markelo, dus het wordt een echte “thuiswedstrijd” voor hem.

Naast het biljarten speelt Bart ook graag volleybal, dat doet hij al sinds zijn tiende jaar. Zijn team speelt in de promotieklasse. Bart gaat na het Dorpsfeest afstuderen als Master Student Mechanical Engineering bij Wouter Witzel in Losser.

Marco-2016 (Custom)Marco Spijkerman
De naam Spijkerman komt maar liefst vijf keer voor in het schema van het koetsbiljarten. Aangezien het hele gezin plezier in het biljarten heeft gekregen, is het niet zo vreemd dat er bij de familie Spijkerman op zolder ook een biljart moest komen. Als zijn werkzaamheden op het melkveebedrijf het toelaten, kan Marco zich thuis rustig voorbereiden op de finalepartijen.

Marco heeft achtereenvolgens gewonnen van Heike Jongsma, Bert Pinkert, Diab van de Vennebekken en Arie Krijgsman. Marco wil altijd graag winnen, maar acht zijn kansen dit keer erg klein. Maar juist omdat hij niks te verliezen heeft, kan hij misschien vanuit zijn onderdog positie nog wel eens heel verrassend uit de hoek komen!

Marco speelt nog niet zo heel erg lang competitie biljarten. Sinds drie jaar doet hij mee met de MBC bij Vennebekken 3. Sinds vorig jaar doet hij mee met de Logo bij Toornsmit 2. Daarnaast speelt hij in zijn vrije tijd nog in het gezelschapsteam “De natte hals”, samen met Jan Leunk, Gerrit Vruwink en Willem Niessink.

Johan-2016 (Custom)Johan Scholte in ’t Hoff
Eén van de finalisten in de strijd om de koets is Johan Scholte in ’t Hoff. Al jaren bekend binnen de Markelose biljartscene. Eerst als teamspeler bij Bill’s bar, tegenwoordig biljart hij in het team Haverkamp 1, welke uitkomt in de eerste klasse.

Rond 1992, is hij al eens eerder biljartkoning geweest, waarna hij samen met Hendrik Lodeweges (2-voudig schutterskoning) en mevrouw Aarsen in de koets door Markelo ging. Met 65 caramboles te maken zal het dit keer geen eenvoudige opgave voor Johan worden. Johan benadrukt dat het belangrijkste is om de gedachten er tijdens het biljarten bij te houden. Hij mag ook graag een praatje maken en houdt van de gezelligheid tijdens het biljarten, maar als hij zelf speelt, dan is het even serieus.

In de voorrondes versloeg Johan: Jan Nijenhuis, Jan Harmelink die in de nabeurt nog knap terugkwam met 18 van de 21 caramboles, Dennis Hendriksen en Dinant Eertink. Hij laat alvast doorschemeren dat hij veel zin heeft om de finale te spelen.