Geslaagd Open Huis Kaasfabriek

[tribulant_slideshow gallery_id=”176″]

Veel mensen hebben vanmiddag de kans gegrepen om nog een laatste blik te werpen in de coöperatieve zuivelfabriek op het Kaasplein in het centrum van Markelo. Oud-werknemers van de fabriek; Jan Willem Geerligs, Harm Linde en Hans Storm namen de belangstellenden mee voor een rondleiding door de fabriek en vertelden hoe het er vroeger aan toeging in de tijd dat zij daar werkten. Onder de bezoekers waren natuurlijk meerdere oud collega’s die spontaan bijsprongen op het moment dat er een tekort aan gidsen bleek, door de enorme toeloop van bezoekers. Een kleine honderd suggesties voor een nieuwe naam van het complex zijn gedeponeerd in een melkbus. De Stichting (in oprichting) die zorg gaat dragen voor de exploitatie van het complex zal uit dit aantal een naam kiezen.

De stempelklok maar ook een melkbord uit de fabriek zijn door de Stichting i.o. in veiligheid gesteld en zullen beschikbaar gesteld worden aan de Stichting Heemkunde. De voorzitter van de Stichting i.o., Wim van Tiel was erg verheugd om te zien dat er zo’n vierhonderd mensen vanmiddag van de gelegenheid gebruik maakten om een blik te werpen in de fabriek. “Mensen waarderen het enorm dat het organisatiecomité dit op korte termijn heeft weten te realiseren. We zijn dan ook veel dank verschuldigd aan de rondleiders, de medewerking van DMD Events, Friesland Campina, Sloopbedrijf Pongers en natuurlijk de Kaaswinkel die heeft gezorgd voor een onmisbaar blokje kaas”, aldus Wim van Tiel.

Aanstaande maandag zal sloopbedrijf Pongers beginnen met het slopen. Dit zal in een aantal fases plaatsvinden daar er elementen van de fabriek behouden blijven. Het asbest in de fabriek is de afgelopen weken al verwijderd. Op de facebookpagina van de Kaasfabriek Markelo zullen regelmatig korte berichtjes verschijnen van de huidige stand van zaken.