Uitgelicht: Van D Tweewielers

Van D - 003

Er is het afgelopen jaar nogal wat veranderd in het leven van de 29-jarige Mark van Doornspeek. Naast het openen van zijn eigen winkel is hij begin dit jaar getrouwd en is hij vader geworden van zoontje Gijs. Op 4 juli 2016 bestaat Van D Tweewielers één jaar en dat laat Mark zeker niet stilletjes voorbij gaan. Hoe hij het gaat vieren, weet hij nog niet precies, maar Markelo zal zeker weten dat hij met zijn zaak aan de Grotestraat zit.

Mark van Doornspeek, door zijn vrienden altijd al ‘Van D’ genoemd, heeft het pand aan de Grotestraat grondig verbouwd voordat hij vorig jaar zijn winkel Van D Tweewielers opende. Een muur werd weggebroken, waardoor de winkel en de werkplaats één geheel vormen. Tussen de winkel en de werkplaats werd van steigerhout een toonbank gemaakt, waardoor je makkelijk de hele winkel kunt overzien. Mark benadrukt dat hij het belangrijk vindt dat zijn winkel een huiselijke sfeer uitstraalt en dat mensen makkelijk binnenstappen om rond te kijken in de winkel of om gewoon een kop koffie te drinken.

Van DHij reed zelf vroeger vaak brommer en repareerde zoveel mogelijk zelf zijn brommer. Thuis begon hij met kleine reparaties aan fietsen; eerst alleen zijn eigen fiets, maar al gauw meldden familieleden en buren zich ook bij hem. Na verloop van tijd vond moeder Van Doornspeek het mooi geweest met al die rommel in en om het huis en huurde Mark een garagebox om zijn hobby uit te kunnen oefenen. Ondertussen had Mark zijn opleiding afgerond en was fulltime aan het werk in Deventer in een grote fietsenzaak. Zijn hobby thuis bleef echter steeds meer groeien en dat resulteerde erin dat Mark zowel overdag als ‘s avonds bezig was met fietsen en brommers repareren.

Van D - 001Langzaam maar zeker ontstond bij Van Doornspeek het idee dat hij misschien wel voor zichzelf kon gaan beginnen; in Markelo had hij immers al een flinke klantenkring opgebouwd. Toen het pand aan de Grotestraat 41 leeg kwam te staan, heeft hij de sprong gewaagd. Gedurende het afgelopen jaar is het assortiment fietsen en accessoires flink uitgebreid. Op dit moment is Van D dealer van de merken Sensa (mountainbikes en racefietsen) en Multicycle en TDR (elektrische fietsen). Naast deze merken kan Mark wel fietsen van andere merken bestellen.

Van D - 006Tot nu toe was de reparatie van brommers en fietsen de hoofdmoot van zijn werkzaamheden, maar steeds meer komt daar ook de verkoop in de winkel bij. De afgelopen weken heeft Mark midden in zijn winkel een soort ‘tuinhuisje’ gebouwd, dat dienst zal gaan doen als paskamer. Het assortiment in zijn winkel wordt uitgebreid met fietskleding, fietsschoenen en helmen. In de paskamer kunnen klanten dan rustig de fietskleding passen.

Van D - 007Achter de winkel beschikt Mark nog over een kleine schuur, waarin hij tweedehands fietsen opslaat. Deze fietsen verkoopt hij voor € 75 als zogenaamde ‘Dieka-fietsen’; deze fietsen zijn voorzien van een sleutelhanger en tasje van Dieka met daarin 5 munten. Nu staat er slechts een tiental fietsen, maar Mark hoopt dit aantal wel uit te breiden.

Mark is een jonge enthousiaste ondernemer, maar doet het rustig aan met z’n plannen en ambities, alles stap voor stap. Hij vertelt openhartig over zijn oogziekte en de moeilijkheden die dit met zich meebrengt. Sinds een jaar of tien heeft Mark namelijk Retinitis Pigmentosa, een aandoening van het netvlies. Hierdoor is zijn gezichtsvermogen een stuk minder geworden. Bij het repareren van fietsen beschikt hij over allerlei hulpmiddelen, daardoor ervaart hij weinig last van zijn handicap als hij in de werkplaats aan het werk is. Werken op de computer is een stuk lastiger en ook het bijhouden van de administratie is moeilijk voor hem. Gelukkig kan Mark terugvallen op mensen die hem helpen met allerlei werkzaamheden. Zijn vader is bijvoorbeeld vaak in de winkel te vinden en verricht kleine reparaties en doet het meeste computerwerk, zoals bijvoorbeeld de bestellingen en het bijhouden van de social media. Zijn schoonvader helpt met de boekhouding en broer Erwin springt soms in het weekend bij.

Zijn visuele handicap belemmert hem echter niet in zijn ambities. Hij hoopt de komende jaren te kunnen groeien met zijn winkel en zelf meer in de verkoop te kunnen doen, want dat vindt hij erg leuk om te doen. Hij gaat graag met klanten in gesprek die op zoek zijn naar een (nieuwe) fiets om zo die fiets te kunnen verkopen die het beste bij de wensen van de klant past. Mark heeft veel plezier in zijn werk en houdt zich vast aan zijn motto: ‘ga je droom achterna, doe dit stap voor stap, maar ga ervoor’.

Van D - 004