Schaapscheerdersdag op De Borkeld

Het is tijd om de Drentse heideschapen, die het natuurgebied ‘De Borkeld’ begrazen, te scheren. De meer dan 200 schapen worden op zaterdag 11 juni geschoren. De Stichting Schaapskudde Hof van Twente heeft voor dit evenement een team van ervaren schaapscheerders ingehuurd. De herders brengen met behulp van hun honden de kudde rond 09.30 uur vanaf de schaapskooi aan de Hochtweg naar de dagcamping bij de informatieboerderij ’n Witten van Staatsbosbeheer. Op dit terrein beginnen de scheerders om 10.00 uur de schapen van hun dikke vacht te ontdoen. Belangstellenden kunnen de scheerders en medewerkers vragen stellen. Naast het schapen scheren is er van alles te beleven voor jong en oud.schaapscheren (Small)
Bij de aanwezige Wolwerkplaats Twente draait alles om de wol van het Drentse heideschaap, de werkplaats is onderdeel van de schaapskudde en wordt gerund door vrijwilligers.  Voor liefhebbers is de verpakte wol van pas geschoren schapen te koop. Staatsbosbeheer heeft deze dag haar informatieboerderij voor het publiek geopend. Daar is van alles te ontdekken over de flora en fauna en het ontstaan van ‘De Borkeld’. De boswachter vertelt hier graag over. In deze boerderij wordt (tegen geringe vergoeding), door vrijwilligers van IVN, koffie, thee en/of frisdrank geschonken. Daarnaast worden er ook pannenkoeken gebakken en er kan wijn uit Zuid Afrika en speciaalbieren van Maraakels bier worden geproefd. Kruidenhuis de Vlo is aanwezig met een assortiment biologische kruiden en groenten. Handwerkwinkelholten en Woning- en Meubelstoffeerderij G. van Bussel zijn ook aanwezig onder meer met een demonstratie klassiek stofferen met behulp van paardenhaar. Ponyrecreatie Het Lamoen verzorgt rondritten over een stukje Borkeld met een tweetal huifwagens speciaal voor kinderen. Kaartjes kunnen worden opgehaald bij de informatiestand van de Stichting Schaapskudde Hof van Twente (vrije gift welkom). Al met al veel activiteiten tijdens de schaapscheerdersdag. Het scheren eindigt om 16.00 uur en de toegang is voor iedereen gratis. Het terrein bij de Dagcamping is te bereiken aan de Borkeldweg 17 te RV Markelo. Er is voldoende parkeerruimte aanwezig.

schaapscheren2 (Small)