Meesterwerken Jan Martens in Markelo

De expositie van Jan Martens in Het Beaufort is vanmiddag onder grote belangstelling geopend. De aanwezigen konden genieten van de 30 kunstwerken die de kunstenaar uit zijn omvangrijke oeuvre had geselecteerd. “Zo’n selectie komt tot stand deels op basis van je gevoel op dat moment. Er zitten werken bij die nog nooit eerder in een expositie te zien waren. En ik wilde ook graag wat recenter werk tentoonstellen”, zegt Martens, die met Het Beaufort in contact kwam via zijn oude studievriend Huub Dietvorst.

20110507beaufort4

 

  Wilma Tempelman opende de expositie, die in het Beaufort te zien is van 7 mei tot 19 juni. De Markelose programmacoördinator van het Beaufort zei trots te zijn dat het werk van Martens in het Beaufort aan het publiek getoond mag worden. Schilderijen van Jan Martens hingen onder meer al in het Stedelijk Museum in Roermond, het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het Paleis voor Schone Kunsten in Oostende en het Rijksmuseum in Enschede. Martens won in het verleden al diverse prijzen zoals de Prijs voor monumentale kunst van Sittard en Valkenburg, de Stimulering Prijs voor ezelschilderkunst (Eindhoven) en de bronzen medaille op de Europa-Prijs voor ezelschilderkunst in Oostende. “Ik gebruik diverse ondergronden voor mijn werk. Bijvoorbeeld een Perzisch tapijt, of canvas. Ook heb ik werken gemaakt in 3-dimensionale stijl”, zegt de in 1939 in Eindhoven geboren schilder. Een aantal daarvan zijn de komende weken ook te bewonderen in Het Beaufort.

20110507beaufort3

20110507beaufort5

20110507beaufort7

20110507beaufort6

20110507beaufort2