Al voor de bouw van de Televisietoren speelde Markelo een voortrekkersrol bij de komst van de eerste TV-uitzendingen. In 1950 monteerden Philipsexperts uit Eindhoven op het dak van het riante hotel “De Herikerberg” een H-vormige televisie-antenne. Op initiatief van hoteleigenaar Boomkamp wilde men een gezelschap genodigden demonstreren wat de televisie Twente had te bieden. Regelmatig, zonder enige onderbreking, toonde het kleine televisiescherm in het hotel beelden van de uitzending in Eindhoven.
De bouw van de Televisietoren omstreek 1957
Het programma gaf niet bepaald een goede indruk van de mogelijkheden, die dit nieuwe medium had te bieden. De camera in Eindhoven was gericht op een scherm, waarop een Amerikaanse speelfilm geprojecteerd werd zodat de gasten in feite de reproductie van een film te zien kregen. Beter was het geweest, wanneer men de camera gericht had op een toneelpodium, een sportgebeuren of een orkest.
De vele storingen bevorderden het kijkgenot niet bepaald. Bougievonken van passerende auto’s zorgden telkens voor scherpe lichtflitsen en men was er van overtuigd dat de signalen – op hun reis van Eindhoven naar Markelo – door allerlei factoren werden gehinderd met alle gevolgen van dien.
Men stond voor nog veel onopgeloste problemen. Zo zou de bodemgesteldheid invloed hebben op de ontvangst en een toestel op de zandgrond zou een andere ontvangst hebben dan een op de klei. Ook het niveauverschil zou debet zijn aan de storingen: Het toestel in Markelo stond immers boven op de Herikerberg.
Verwonderlijk waren deze storingen niet en de gasten waren er al op voorhand op gewezen. Philips garandeerde een goede ontvangst binnen een straal van ongeveer 30 km en de afstand van Eindhoven naar hier bedraagt het vijfvoudige daarvan.
Ondanks alle beperkingen was de belangstelling voor het experiment groot en organiseerde Boomkamp meerdere van deze ‘uitzendingen’. Natuurlijk had hij hierbij vooral ook het belang van zijn hotel op het oog.
Hierdoor komt het bijzonder comfortabel ingerichte hotel, dat in juni van het Beheersinstituut werd aangekocht en sedertdien van een geheel nieuw, fraai interieur werd voorzien, in het middelpunt der belangstelling te staan. Deze televisiedemonstraties alsmede muziekuitvoeringen door ensembles uit het Westen des lands, staan geheel in het teken van de exploitatie van ‘De Herikerberg’.