Jasmijn Reurink in Nederlandse Kinderjury 2016

Kinderjury-Jasmijn-Reurink-Maarkelsnieuws-MMHN20160309_01

Leerlingen en leerkrachten van Oecumenische Basisschool de Welp in Markelo werden vanmorgen verrast met een bezoek van de bekende kinderboekenschrijver Fred Diks. Michèle Kraal was dan ook erg verbaasd en super trots, dat hij zo maar de Welp kwam binnen lopen maar Fred Diks bleek een geheime missie te hebben. Onder het toeziend oog van alle 130 kinderen installeerde hij namelijk leerling van Basisschool de Welp, de achtjarige Jasmijn Reurink uit groep 4, als lid van De Senaat.

De Senaat is een speciale jury die bestaat uit twaalf kinderen die het leuk vinden om te lezen en goed kunnen uitleggen wat ze van een boek vinden. De Senaatsleden gaan in hun provincie stemmen werven, schrijven een juryrapport over de vijf boeken met de meeste stemmen en reiken een eigen prijs uit: de Pluim van de Senaat. De Senaat reikt de Prijs van de Nederlandse Kinderjury uit op de Kinderboekenparade in het Kinderboekenmuseum in Den Haag op zondag 12 juni 2016.

Kinderjury-Jasmijn-Reurink-Maarkelsnieuws-MMHN20160309_03Fred Diks, de schrijver van de serie ‘Koen Kampioen’ boeken installeerde Jasmijn door haar een prachtige jas, pet en button op te spelden. Tot dat moment was het voor Jasmijn een complete verrassing. Samen met haar moeder Marlein Reurink, tevens leerkracht van de Welp had zij zich opgegeven voor de kinderjury maar had niemand kunnen denken dat juist zij uit de lijst van maar liefst 350 sollicitanten voor de provincie Overijssel zou worden uitgekozen om plaats te nemen in de kinderjury namens Overijssel. Het ‘lezen’ van boeken loopt wel als rode draad door de familie Reurink. In februari werd de broer van Jasmijn al uitgeroepen als beste voorlezer van de Hof van Twente en plaatste zich hiermee voor de provinciale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd 2016.

Kinderjury-Jasmijn-Reurink-Maarkelsnieuws-MMHN20160309_06Natuurlijk werd de installatie van Jasmijn in de Senaat uitgebreid gevierd op basisschool de Welp. In groep 4, de groep van Jasmijn werd taart gegeten en kwam kinderboekenschrijver Fred Diks natuurlijk het feestje meevieren. Veel vragen werden op hem afgevuurd en natuurlijk deelde hij handtekeningen uit. Fred Diks is onderwijzer en daarnaast is hij ook nog eens kinderboekenschrijver. Met zijn enorme interesse in voetbal en door zijn rol als sportjournalist opperde hij het idee om een kinderboek te gaan schrijven. In 2003 kwam zijn eerste boek ‘Koen Kampioen’ uit. “Op dat moment wist ik niet dat juist dát boek uiteindelijk een hele serie zou gaan worden. Binnen no time gingen er 8000 boeken over de toonbank en vroeg de uitgever mij om een vervolg te gaan schrijven,” aldus de schrijver. Inmiddels heeft Fred Diks al 55 boeken op zijn naam staan.

De Nederlandse Kinderjury is dé publieksprijs voor kinderboeken in de leeftijdscategorieën 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar. Doelstelling van de Nederlandse Kinderjury is zo veel mogelijk kinderen kennis te laten nemen van nieuwe kinderboeken en hen aan te zetten tot meer én kritisch lezen. Kinderen kunnen onder andere stemmen via de website van de kinderjury. De stemperiode wordt op woensdag 20 april gesloten. Zondag 12 juni worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de Kinderboekenparade in Den Haag.

Dit jaar is er een nieuw element aan de Nederlandse Kinderjury toegevoegd: een rapwedstrijd. Alle kinderen in Nederland worden opgeroepen een ode te brengen aan hun favoriete boek door een boekenrap te maken. Rapper Winne zal tips geven hoe je het beste een ode in rapvorm kunt brengen. Daarnaast kunnen kinderen ook op een andere manier hun favoriete boek vieren (tekening, poster etc.). Per provincie wordt een winnaar gekozen van de rapwedstrijd. Zij worden uitgenodigd om met de hele klas naar de Kinderboekenparade te komen. Uit deze winnaars wordt vervolgens een landelijke winnaar gekozen.

Kinderjury-Jasmijn-Reurink-Maarkelsnieuws-MMHN20160309_02

Kinderjury-Jasmijn-Reurink-Maarkelsnieuws-MMHN20160309_04

Kinderjury-Jasmijn-Reurink-Maarkelsnieuws-MMHN20160309_05