“The Final Push” van Keep Them Rolling in Markelo op 8 april 2015

Bijna 70 jaar geleden, om precies te zijn op 8 april 1945, werd Markelo bevrijd door de Canadezen. Onder de naam “The Final Push” worden de operaties Plunder, Varsity, Forrard On en Amherst tussen 27 maart en 12 april 2015 nieuw leven ingeblazen door de oude voertuigenvereniging Keep Them Rolling (KTR). Genoemde acties luidden in 1945 de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland in. KTR komt op 8 april 2015 in Markelo met een rit die vanuit het bivak in Delden naar de Canadese begraafplaats te Holten leidt.

KTR01 (Large)

Keep Them Rolling rijdt vanaf 27 maart t/m 12 april de gehele route van de Canadezen na vanaf Groesbeek tot in Groningen op de originele data. KTR heeft de stichting Fallen Airmen Memorial Markelo gevraagd om deze dag mede te organiseren. Hier hebben zij samen met een afvaardiging van de Oranjevereniging en het Canada Comité Markelo gehoor aan gegeven. Uitgangspunt blijft de herdenking op het Burg. de Beaufortplein te Markelo, waarbij zoals gebruikelijk de kinderen van de groepen 8 van de Markelose basisscholen betrokken worden. Waarschijnlijk mogen deze kinderen vanaf de buurtschap Elsen mee op de voertuigen naar Holten om daar te helpen bij de kransleggingen. Daarna zullen zij in Markelo bloemen leggen bij het plaatselijk verzetsmonument en de oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats aan de Goorseweg.

Tijdens de lunch bij Zalencentrum De Haverkamp kunt u de oude voertuigen bezichtigen die dan in het dorp staan. Daarna vertrekt de stoet richting woonzorgcentrum Anholtskamp om de senioren van Markelo een groet te brengen. Vervolgens gaat de reis verder via de buurtschap Stokkum naar Goor. In Goor zal een monument onthuld worden voor de Eerste Poolse Pantserdivisie, die als eerste stad in Oost-Nederland, Goor heeft bevrijd.

Dit grootse evenement, waarbij wellicht ambassadeurs uit Canada en Polen aanwezig zullen zijn, evenals andere hoogwaardigheidsbekleders en een grote afvaardiging van de Koninklijke Landmacht, is uniek en verdient ruime aandacht van de bevolking. Hierbij een oproep aan de lezers om op 8 april te vlaggen en onze “bevrijders” welkom te heten met uw aanwezigheid langs de straten.

De exacte route die Keep Them Rolling aflegt zal binnenkort nader bekendgemaakt worden, evenals de bijbehorende tijden. Dus houd deze website in de gaten!