Nieuw museum over leemindustrie volgende week open

leemDe leemverwerkende industrie was tot een midden jaren ‘20 van de vorige eeuw een bloeiende industrie in Markelo. Bij de totstandkoming van de wandelroute Kerkepaden-Tichelroute zijn al elementen teruggeplaatst die verwijzen naar deze industrie die rondom de huidige zorgboerderij Rohaan actief was. Eén van de initiatiefnemers van de wandelroute, Henk Noteboom, heeft zich er na de opening van de route in 2008 hard voor gemaakt om op grondgebied van het voormalige tichelwerk Rohaan een zogenaamde “droogschuur” op te richten. In samenwerking met Stichting Aveleijn en de Stichting Tichelwaark Theeschenkerij Rohaan kan donderdag 6 november de officiële opening van deze “droogschuur” met museum, theeschenkerij en winkel plaatsvinden en is het publiek een dag later welkom.

De term “droogschuur” stamt uit de tijd waarin het bakken van zogenaamde tichelstenen gewoon was. In deze schuur werden de uit leem gevormde bakstenen opgeslagen alvorens gebakken te worden. Het museum Steendrogerij stelt allerlei soorten tegels en keramiek tentoon waarbij het proces van stenen bakken wordt uitgelegd. In de winkel worden door bewoners van zorgboerderij Rohaan eigengemaakte producten verkocht zoals vogelhuisjes, alsook zelf geteelde producten.

Langs het museum loopt de cultuurhistorische wandelroute Kerkepaden-Tichelroutes. Ook lopen er vele andere wandelroutes en fietsroutes. De Droogschuur is een ideale plek om onderweg aan te doen om meer te leren van de geschiedenis van de streek, producten te kopen in de winkel of gewoon even te genieten van een kop koffie of thee met iets lekkers in de theeschenkerij.