Behoud van ons cultureel erfgoed

Vorige week heeft de gemeenteraad  van de Hof van Twente, samen met vertegenwoordigers van bedrijfsleven en verenigingen, een rondgang gemaakt door Markelo. Een verslag van dit  bezoek heeft u kunnen lezen op deze site. Bij deze rond stonden ze ook stil bij de kaasfabriek waar ze uitleg kregen van de voorzitter Erna Bönke van de ondernemersvereniging . Deze kaasfabriek zal aangekocht worden door de gemeente en zal worden afgebroken. Hiervoor zal een Dorpsplein in de plaats komen. In de Oude Toren van de vorige week heeft u kunnen lezen dat rond 1800 hier ook dorpsplein was. De Brink of zoals wij in Markelo zeggen ‘nBreenk. Met de afbraak van dit pand verdwijnen de laatste resten van de zuivelindustrie in Markelo. Zo ook het mozaïek dat bij de bouw is aangebracht op de muur aan de kant van Eungs Schöppe, maar bij de laatste verbouwing onder wandplaten is weggewerkt. Het zou mooi zijn als dit mozaïek, in onze ogen een stukje cultureel erfgoed, voor Markelo bewaard bleef en ergens op ‘nBreenk een plaatsje kreeg.

20141016_oudetoren
In dit  mozaïek is uitgebeeld een boer die de koe heeft gemolken en via een teems deze melk in een bus stort. Van deze wordt vervolgens gemaakt:  melkprodukten, boter en kaas