
Ook dit jaar kunnen inwoners van Markelo hun zelf geoogste appels laten persen tot vers sap. Op vrijdag 26 september en vrijdag 4 oktober komt de mobiele fruitpers van de Achterhoekse SapPers van 9.00 t0t 17.00 uur weer naar Markelo. De sapmobiel perst zuurstofarm, waardoor het sap meer vitamines en antioxidanten behoudt. Dankzij de unieke pers heeft het sap meer smaak en verkleurt het minder snel. Het wordt direct verpakt in handige bag-in-box-verpakkingen en bevat geen enkele toevoeging. In gesloten verpakking is het sap tot wel twee jaar houdbaar en eenmaal geopend blijft het nog zo’n zes tot acht weken goed, ook buiten de koelkast.
Wie wil meedoen, heeft minimaal 75 kilo fruit nodig. Voor één liter sap is gemiddeld 1,4 kilo appels nodig. Het sap is troebel, wat betekent dat het meer gezonde stoffen bevat, zoals fruitvezels. Die zijn belangrijk voor onder andere een goede darmfunctie. Aanmelden voor het persen op de Appel persdagen bij Herberg de Pot in Markelo is verplicht en kan via de website van de Achterhoekse SapPers: achterhoeksesappers.nl.