Wat Markelo gisteravond liet zien, was indrukwekkend in alle opzichten: muzikaal, theatraal en inhoudelijk. In een uitverkochte zaal van Zalencentrum De Haverkamp kwamen lokale muzikanten, zangers, toneelspelers en vrijwilligers samen in een unieke voorstelling die het publiek zichtbaar raakte. Het samenspel tussen vertellers, spelers en muzikanten toonde hoeveel talent Markelo in huis heeft. De voorstelling werd met groot respect en ontroering ontvangen. “Wat ontzettend mooi om hier aan mee te mogen werken”, vertelde een van de toneelspelers na afloop. De musical Markelo – 80 jaar Vrij! werd opgevoerd op initiatief van de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo. De belangstelling was overweldigend: alle kaarten waren op 30 maart binnen een uur uitverkocht. Het verhaal, geschreven door Gert-Jan Oplaat, werd op het podium tot leven gebracht door onder andere Mariska Vorkink en Geert-Jan Oplaat, die in de huid kropen van Elly en Joe – een jonge vrouw uit Markelo en een Canadese bevrijder. Hun liefdesverhaal vormde de rode draad in een voorstelling vol muziek, toneel en historische beelden. De regie was in handen van Gerda Storm.
De musical blikte terug op de opkomst van het nazisme, het bombardement op Rotterdam, het verzet in Markelo en de offers die daarvoor werden gebracht. Ontroerende scènes lieten onder meer het verhaal zien van de familie Hoek, die anderhalf jaar ondergedoken zat in een hol in de grond bij de Hulpe. Ook de begraafplaats in Holten, waar 1.400 jonge geallieerde soldaten liggen begraven, kreeg een plek in het verhaal.
Een bijzonder moment was er voor Chester Graham, zoon van de Canadese veteraan Frank Graham, die tijdens de voorstelling op het podium werd uitgenodigd om enkele woorden te spreken. Zijn persoonlijke bijdrage eindigde met het aangrijpende gedicht ‘They shall not grow old’, waarna de zaal in stilte meeleefde met dit eerbetoon aan zijn vader en diens kameraden.
Met medewerking van Muziekvereniging De Fanfare Markelo, het Nederlandstalige koor NooTzaak, Rederijkerskamer Bilderdijk, Toneelgroep Herike-Elsen en tal van solisten en vrijwilligers uit Markelo, kwamen historische gebeurtenissen tot leven. Bekende nummers van onder meer Queen, The Beatles, ABBA, Rob de Nijs, John Lennon en Vera Lynn werden afgewisseld met bevrijdingsliedjes, Nederlandstalige klassiekers en poëzie.
In de tweede helft werd ook stilgestaan bij meer recente oorlogen, zoals in Korea, Vietnam, Oekraïne en Iran. Daarmee kreeg de boodschap een actuele lading: vrijheid is niet vanzelfsprekend, en ook vandaag nog zijn er miljoenen mensen op de vlucht. De kracht van saamhorigheid en noaberschap werd benadrukt, zowel in het verleden als in het heden.
Aan het slot werden vol trots beide volksliederen: het Wilhelmus en Oh Canada gezongen. Daarna volgde We’ll meet again van Vera Lynn, waarmee de musical op waardige en emotionele wijze werd afgesloten. Na afloop brachten de Canadese gasten met hun pipes and drums een intermezzo, waarna Oene Loonstra het bevrijdingsbal opende.
Voor aanvang van de musical opende voorzitter Erik Nijhuis van de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo de avond en gaf vervolgens het woord aan burgemeester Ellen Nauta, die in haar toespraak stilstond bij het belang van vrijheid en herinnering. Ze werd daarna verrast door de burgemeester van het Canadese Chatham-Kent, Darrin Canniff, die zijn diepe dankbaarheid uitsprak voor de manier waarop Markelo de bevrijders eert. Als blijk van verbondenheid overhandigde hij Nauta een bijzonder aandenken namens zijn gemeenschap.