In vroeger tijden was mei de maand met de minste drukte op de boerderij. Trouwen, en het vieren van de bruiloft gebeurde dus vaak in mei. Bij het huwelijk horen tradities, en in de Twentse huwelijkstradities speelden de waarden liefde en reinheid een belangrijke rol. Waarden die worden gesymboliseerd door de kleuren rood en wit. Deze symbolen zijn nog steeds terug te vinden in de rode en witte roosjes in de groene erehagen rond huwelijken en huwelijksjubilea.
Tijdens een bruiloft wil iedereen natuurlijk een praatje maken met de bruid. In vroeger tijden hoorde daar als traktatie rozijnen op brandewijn bij, waarschijnlijk beter bekend als boerenjongens. De bruid genoot van deze traktatie geserveerd in het bruidsglas, versierd met roosjes en lintjes in de genoemde kleuren rood en wit. Voor de bruidegom was er de bruidspijp. Dit is een stenen Goudse pijp, net als het bruidsglas versierd met rode en witte roosjes en lintjes.
Museum Eungs Schöppe besteedt aandacht aan deze Twentse huwelijkstradities in de vorm van een set bruidsartikelen, bestaande uit een bruidspijp en een bruidsglas. De set is nu exclusief te koop bij Museum Eungs Schöppe. Meer informatie is per mail verkrijgbaar bij het museum.