In aanloop naar Koningsdag heeft burgemeester Ellen Nauta vanmorgen in het gemeentehuis in Goor Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan dertien inwoners van de gemeente Hof van Twente. Opvallend is dit jaar het grote aantal Markeloërs dat vanmorgen in het diepste geheim naar het gemeentehuis is gelokt door familie, vrienden of bekenden. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadzaal sprak burgemeester Nauta lovende woorden over de kracht van vrijwilligerswerk: “Vandaag is het feest. Voor mij nog altijd één van de mooiste dagen van het jaar. Een dag waarop inwoners die veel betekenen voor onze samenleving en leefomgeving in het zonnetje worden gezet. En dat is meer dan terecht!” De lintjes werden uitgereikt aan inwoners die zich jarenlang vrijwillig hebben ingezet op het gebied van sport, cultuur, zorg, erfgoed, toerisme en het verenigingsleven. Volgens de burgemeester is de rol van vrijwilligers onmisbaar in de Hof van Twente: “Gelukkig wordt de inzet en betrokkenheid van velen gezien en gewaardeerd, en heeft dat geleid tot een aanvraag voor Koninklijke erkenning.”
De volgende Markeloërs ontvingen vanmorgen in het gemeentehuis een Koninklijke onderscheiding:
Henry Blankhorst – Voor zijn inzet voor het lokale verenigingsleven en de gemeenschap, onder andere via de Ondernemersvereniging Markelo, de Frank Graham Cycle Liberation Tour en toeristische promotie van Markelo.
Diederik Roeterdink – Voor zijn jarenlange betrokkenheid bij het behoud van cultureel erfgoed, onder andere via museumboerderij Eungs Schöppe, het Maarkels Landschap en buurtvereniging Stokkum.
Ali Schreurs-Drent – Voor ruim 30 jaar vrijwilligerswerk bij Museum Eungs Schöppe, waar zij zich inzet voor het behoud van immaterieel erfgoed en traditionele ambachten zoals het dookroll’n.
Alie Schreurs-Nijhuis – Voor haar inzet bij Sportclub Markelo, de lokale omroep en het culinaire erfgoedproject, én haar langdurige mantelzorg voor haar broer en betrokkenheid bij de cliëntenraad van een zorginstelling.
Henk Kruse – Voor zijn langdurige inzet als bestuurslid en vrijwilliger op cultureel en sportief gebied, onder andere bij De Reggehof, diverse stichtingen en de lokale omroep. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Daarnaast ontvingen ook Jan Wannink en Jan Overbeek (Goor), Marinus Aaftink (Diepenheim), Jannie Hardeman-ter Boo, IJpe de Jong, Marcel Kamp, Ans ter Morsche en Willy Olde Meule (allen uit Delden) een Koninklijke onderscheiding.
De volledige speech van burgemeester Ellen Nauta, met toelichting op de verdiensten van alle gedecoreerden, is terug te lezen op de website van de gemeente.
Update:
Benny Schreurs ontvangt lintje voor inzet rond WOII-herinnering
Benny Schreurs uit Markelo heeft vanmiddag een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn jarenlange inzet om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Hij was mede-oprichter van de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo, werkte mee aan twee historische publicaties en zette zich in voor herdenkingsplekken en educatieve projecten in het dorp. Naast zijn historische werk was hij actief als vrijwilliger binnen diverse maatschappelijke initiatieven. Burgemeester Ellen Nauta reikte het lintje vanmiddag persoonlijk bij hem thuis uit.