De komst van een lelieteler nabij Elserike gaat niet door. Na protesten uit de buurt heeft de teler afgezien van zijn plannen. Tijdens de raadsvergadering van vanavond spraken een buurtbewoner en vertegenwoordigers van twee kinderopvanglocaties hun zorgen uit. De heer De Jong, vader van jonge kinderen, liet tijdens de vergadering duidelijk merken hoe groot de onrust in de buurt is. “In januari hoorde ik voor het eerst dat mensen hun verhuizing uitstelden vanwege de mogelijke komst van lelieteelt. De dreiging kwam letterlijk tot op het schoolplein,” aldus De Jong. Hij uitte kritiek op het gebrek aan communicatie en de beperkte bescherming die het huidige convenant biedt. “Het convenant geeft slechts een illusie van veiligheid. Minder bestrijdingsmiddelen gebruiken is als minder roken – nog steeds schadelijk.”
Ook kinderopvang De Beestenboel en Kinderhotel ’t Hofje lieten van zich horen. Vertegenwoordigers Nieuwenhuis en Ten Berge vertelden dat ze samen met ouders zelf hebben moeten optreden om de lelieteelt binnen 250 meter van hun locaties te voorkomen. “De lelieteler heeft niet gereageerd. Wij hebben geen informatie via de gemeente gekregen, maar moesten alles zelf uitzoeken,” zeiden ze. “Voor de veiligheid van onze kinderen kunnen we niet op de gemeente vertrouwen.” De sprekers vinden dat de gemeente haar verantwoordelijkheid niet heeft genomen. “Het noaberschap heeft deze week een flinke deuk opgelopen. Hoe kan het dat burgers zelf moeten optreden om de lelieteelt te stoppen?” klonk het. Er werd verwezen naar buurgemeente Lochem, waar wel een verbod op lelieteelt nabij woonwijken geldt. Hoewel de lelieteler zijn plannen voorlopig heeft ingetrokken, blijven er zorgen in de buurt over mogelijke toekomstige ontwikkelingen.
“De teelt van lelies zet ons noaberschap op de kop.” Met die woorden uitte Arjan Zandvoort van het CDA zijn zorgen over de opkomst van lelieteelt in de regio. In de gemeente Lochem heeft zich inmiddels ook een teler gemeld. Daar heeft het college laten weten dat er voor de zomer een reactie komt en juridisch wordt onderzocht wat er mogelijk is. Zandvoort ziet daarin een voorbeeld voor de eigen gemeente. “Dat schept aan alle kanten duidelijkheid,” stelt hij. Namens het CDA diende hij daarom een motie in om, net als in Lochem, nog vóór het zomerreces te komen tot een verbod op lelieteelt. Deze motie werd vanavond unaniem aangenomen.