ABZ Diervoeding heeft op haar productielocatie aan de Goorseweg voor het derde jaar op rij meer veevoeders geproduceerd dan is toegestaan volgens de aan het bedrijf verleende vergunning. Bij een controle van de Omgevingsdienst Twente (ODT) bleek dat over het jaar 2024 in de fabriek in Markelo 95.825 ton aan veevoer is geproduceerd, een overschrijding van ruim 30% ten opzichte van de in de vergunning toegestane 73.281 ton. Over 2022 werd er eerder een overschrijding van ruim 24% geconstateerd en over 2023 was dit ruim 40%. Hiermee is er volgens de gemeente sprake van onaanvaardbare hinder van de fabriek voor omwonenden. De eerder opgelegde last onder dwangsom van 100.000 euro is met deze recente overtreding verbeurd. Waar uit een nieuwe vergunningsaanvraag uit december 2024 blijkt dat de veevoederproducent de productie in Markelo juist verder wil opschroeven gaan er in de lokale politiek steeds meer geluiden op om de productie van de fabriek aan banden te leggen.
Met de overschrijding van de productie loopt de veevoederproducent al vooruit op de recentelijk aangevraagde vergunning waarbij ABZ Diervoeding een productiecapaciteit aanvraagt tot 165.000 ton. Dat is ruim 125% meer dan de huidige capaciteit. Om meer te kunnen produceren vraagt de veevoederproducent ook om elke dag eerder te mogen beginnen en de fabriek in plaats van 5 dagen per week 6 dagen per week te laten draaien. Mogelijk dat om dezelfde reden als het uitstel voor Markelo-Noord de stikstofuitstoot nog roet in het eten van de plannen voor de veevoederproducent gaat gooien.
Vanuit de PvdA wordt met ontsteltenis gereageerd op zowel de plannen voor uitbreiding van de fabriek in Markelo alsook de productieoverschrijding. De fractie vermoedt zelfs kwade opzet bij ernstige overschrijding, omdat het niet alleen in Markelo het geval is, maar ook bij een locatie van ABZ Diervoeding in Eindhoven. De PvdA vreest ook dat ABZ niet van plan is om zich de komende periode aan de vergunde productie te houden “Mijn fractie vindt dat de gemeente alles op alles moet zetten om deze illegale praktijken tegen te gaan. In het uiterste geval moet de gemeente het bedrijf een productiestop opleggen”, aldus fractievoorzitter Fred Rijkens die daarmee aansluit op de eerdere opmerking van Herman Kalter van de SP die een tijdelijke sluiting bepleitte. Rijkens: “Als een boete voor zo’n bedrijf een kwestie van calculeren is, dan heeft zo’n boete eigenlijk nauwelijks zin. Zo’n houding is overigens wel asociaal naar het dorp Markelo. Je hebt je aan de regels te houden, zeker als daar al een keer tegen opgetreden is”.
Een woordvoerder van de gemeente bevestigd tegenover deze nieuwssite dat de dwangsom is verbeurd. Het college van burgemeester en wethouders heeft echter nog geen invorderingsbesluit genomen. Dit zal het college pas doen nadat het bezwaar tegen de last onder dwangsom is afgehandeld.