Johan Nijenhuis, geboren en getogen in Markelo, brengt met zijn nieuwste dramaserie Woeste Grond een ode aan zijn Twentse afkomst. De serie, die vanaf 23 december dagelijks om 19.25 uur te zien is op NPO 1, volgt het leven van een boerenfamilie in het oosten van Nederland. Bijzonder is dat meerdere inwoners van Markelo een rol hebben gespeeld in de productie. Kylie Karsenberg, Willian Potman en Rudi Bussink waren te zien als figuranten en hebben daarmee bijgedragen aan deze nieuwste serie van Nijenhuis. Ook werden er opnames gemaakt in herkenbare Twentse omgevingen, wat de lokale sfeer extra benadrukt.
Verhaal vol Twentse herkenbaarheid
Woeste Grond speelt zich af rond de boerderij De Weuste, waar het familiebedrijf van de Ottinks onder druk staat. Thema’s als traditie, modernisering en familiebanden staan centraal. Johan Nijenhuis liet zich inspireren door zijn eigen ervaringen in Twente en de boerenprotesten van 2019. “Als je een boer zijn land afpakt, pak je ook zijn identiteit. Dat raakt me, omdat ik vroeger met veel boerenkinderen in de klas zat,” vertelde hij deze week. De serie belicht op authentieke wijze het plattelandsleven in Oost-Nederland. Johan’s liefde voor het Twentse dialect komt daarbij duidelijk naar voren in de personages en dialogen.
Markelo in de schijnwerpers
Wat de serie voor Markelo nog specialer maakt, is de betrokkenheid van Makelo’s acteertalent. Zo speelt de Markelose Kylie Karsenberg mee als figurant. Ze heeft zich al ruimschoots bewezen op het toneel in Herike-Elsen en schittert jaarlijks in de voorstellingen van het Openluchttheater de Kösterskoele waar ook Rudi al meerdere seizoenen een rol voor zijn rekening mocht nemen. Figurant Willian Potman heeft op zijn beurt al eerder ervaring opgedaan met het werk van Johan Nijenhuis: hij speelde een rol in de succesvolle film De Beentjes van Sint-Hildegard en maakt tegenwoordig onderdeel uit van het theatergezelschap ‘Gewoon Aans’. Het toneelspelen zit ook Willian in het bloed gezien de diverse typetjes die hij neer zette bij het toneel van Stokkum en later ook Markelosebroek maar ook de Kösterskoele.
Voor Johan Nijenhuis is Markelo meer dan alleen een achtergrond: het is de plek waar zijn liefde voor theater en film is ontstaan. Bij Café Hargeerds, het dorpscafé van zijn ouders zette hij als kind zijn eerste stappen op het podium. “Daar begon het allemaal. Verhalen vertellen en mensen vermaken zit in mijn bloed,” herinnert hij zich.