Dagbegeleiding Trefpunt viert vandaag haar veertigjarig jubileum in Carintreggeland Huis Anholtskamp, waar zij sinds de oprichting in 1984 een thuis biedt aan ouderen met een indicatie voor dagbesteding. Wat begon als een kleinschalig initiatief, is in vier decennia uitgegroeid tot een onmisbare voorziening waar ouderen vier dagen per week terechtkunnen voor activiteiten, sociale contacten en ondersteuning. De viering van het jubileum begint vandaag met een gezellige middag voor de bezoekers, hun mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers. Daarnaast organiseert het Trefpunt op 17 januari een open huis voor iedereen die kennis wil maken met de dagbesteding en het bijzondere werk dat er al veertig jaar wordt verricht.
Van klein initiatief naar vertrouwde dagvoorziening
De oprichting van Dagbegeleiding Trefpunt kwam voort uit een samenwerking tussen verschillende zorgorganisaties en de gemeente, met als doel om ouderen in Markelo een plek te bieden voor een plezierige daginvulling. In het begin stond het initiatief voor dagbegeleiding sceptisch onder de lokale bevolking, maar al snel bleek het Trefpunt een waardevolle bijdrage te leveren aan het welzijn van ouderen en het ontlasten van mantelzorgers en families.
Dokter Doff, destijds huisarts in Markelo, speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van het Trefpunt en woonzorgcentrum Anholtskamp. Zijn betrokkenheid bij het welzijn van ouderen en zijn inzet voor passende zorg in Markelo werden gewaardeerd en legden een solide basis voor wat het Trefpunt vandaag de dag is.
Activiteiten voor welzijn en zelfstandigheid
Dagbegeleiding Trefpunt zet zich in voor een zinvolle invulling van de dag voor ouderen met uiteenlopende behoeften. Het programma is breed opgezet en bevat activiteiten die de lichamelijke en geestelijke gezondheid bevorderen. Van geheugentraining tot beweging en van creatieve opdrachten tot gezamenlijke maaltijden: alles is erop gericht om ouderen actief en sociaal betrokken te houden. De activiteiten sluiten aan bij de mogelijkheden van de deelnemers, waardoor zij niet alleen het gevoel krijgen gewaardeerd te worden, maar ook hun zelfredzaamheid kunnen behouden. Voor veel ouderen betekent dit dat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
Blik op de toekomst
In de afgelopen veertig jaar heeft Dagbegeleiding Trefpunt zich aangepast aan de steeds veranderende behoeften in de ouderenzorg. Waar vroeger de focus lag op het ontlasten van meer-generatie-gezinnen, richt het Trefpunt zich nu op het bieden van een professionele, aangepaste daginvulling die ouderen helpt hun zelfstandigheid zo lang mogelijk te behouden. Het Trefpunt is inmiddels vier dagen per week geopend – een groei ten opzichte van de oorspronkelijke twee dagdelen, die de toenemende vraag onderstreept.
Met dit jubileum kijkt Dagbegeleiding Trefpunt niet alleen terug op een rijke geschiedenis, maar ook vooruit naar een toekomst waarin zij ouderen in Markelo en omgeving wil blijven ondersteunen. De organisatie blijft inspelen op de behoeften van de gemeenschap en zet zich in om ouderen een vertrouwde en zinvolle dagbesteding te bieden.