Emotionele onthulling onderduikershol familie Hoek

Onder grote belangstelling is vanmiddag in een bos langs de Kerkweg in Markelo een gedenksteen onthuld naast een gereconstrueerd onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog. De familie Hoek uit Goor heeft in dat bos van begin 1943 tot eind 1944 in een hol in de grond ondergedoken gezeten. Waar vanmiddag een aantal aanwezigen klaagden over de kou staat dat niet in verhouding tot de erbarmelijke omstandigheden waarin deze familie bijna twee jaar moest doorbrengen. Tijdens het verblijf in het onderduikershol is ook een baby geboren: Adri Hoek. Na de onthulling van de gedenksteen door burgemeester Ellen Nauta en Selma Hoek namens de familie Hoek vonden er een aantal toespraken plaats, waaronder een emotionele toespraak van Adri Hoek.

20131122 onderduikershol01

 

In deze toespraak gaf Adri Hoek aan dat er in Nederland relatief veel joden zijn vervolgd en dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking niets heeft gedaan. Een klein deel van de bevolking heeft zich juist erg ingezet voor de joodse medemens en aan een aantal van deze mensen heeft zijn familie veel te danken. Ook prees hij initiatieven als de reconstructie van het onderduikershol in Markelo, waarmee dit verhaal ook voor toekomstige generaties te zien is.

20131122 onderduikershol02

Adri Hoek