onsProat: Keuzes

Keuzes…iedereen komt dit in zijn leven tegen! Elke dag moeten we keuzes maken, daar ontkomt niemand aan! Simpele keuzes..moeilijke keuzes..dagelijkse keuzes..

Keuzes…wat eten we vandaag? Ga ik vandaag strijken of doe ik het morgen? Zal ik deze plant laten staan of koop ik een nieuwe? Moet ik wel met deze persoon trouwen? Moeten we dit of dat huis gaan kopen? Ga zo maar door!
Zo heb ik vroeger een keuze moeten maken of ik zou gaan stoppen met vliegen en wat met mijn mode opleiding gaan doen?.. Het werd het laatste maar na een jaar ‘rond te hebben gezworven’ met mijn portfolio heb ik de keuze gemaakt om weer te gaan vliegen (tot aan mijn pensioen) en heb toen, naast het vliegen, het 1 en ander in de mode gedaan.
Ook de keuze om te vertrekken uit het westen naar het oosten, was een belangrijke in mijn leven!

Wat ik hiermee wil zeggen is, dat het van belang is om belangrijke keuzes goed te overwegen en te voelen wat het met je doet en als je een keuze hebt gemaakt, ga er dan voor! En als het dan niet zo uitpakt zoals je had gehoopt (zie boven mijn keuze tussen vliegen en mode) blijf dan niet in het negatieve hangen maar maak dan een andere keuze en kijk wat je ervan hebt geleerd en neem dit mee in je volgende keuze!

Nu heb ik het alleen over de keuzes die je ZELF maakt en kan corrigeren maar wat als een ANDER een keuze heeft gemaakt, wat indirect met jou te maken heeft?
Zo heb ik laatst een documentaire gezien over een vrouw waarvan de opa en oma NSB’ers waren, wat weer invloed had op haar moeder en dus ook op de vrouw zelf. Zij voelde zich mede-verantwoordelijk over de daden van haar grootouders en ging op onderzoek naar wat er allemaal gebeurd was in de oorlog. Ze werd daarbij best wel emotioneel en voelde zich schuldig tegenover de families die verraden zijn door haar grootouders.
Nu heb ik het niet over de emoties maar wel over de keuze WAT je met de informatie gaat doen die anderen hebben gemaakt, die niets met jou te maken hebben! Het is 2 generaties geleden, in een hele andere tijd en omstandigheden. En het belangrijkste is: het zijn NIET haar keuzes! Zij is daarvoor niet verantwoordelijk en vond ik het zonde dat ze hierin bleef hangen want zo houdt je het in stand! Zo had ze ook een pleegbroer waarvan ze dachten dat zijn ouders ‘helden’ waren in de oorlog maar achteraf bleek dat zij ook niet zo ‘netjes’ waren geweest! Toen hij hiermee geconfronteerd werd, zei hij dat hij dat heel vervelend vond maar hij hier nu niets aan kon veranderen en dat hij zich niet verantwoordelijk voelde voor de daden van zijn ouders.
Kijk, zo kan je er ook mee om gaan!

Maar is het geen ander verhaal als je kinderen ‘verkeerde’ keuzes maken? Ben je dan wel verantwoordelijk hiervoor? Bijvoorbeeld: je kind van 14 steekt een ander neer of gaat aan de drugs of gaat de prostitutie in? Ja! dan, vind ik, ben je er wel verantwoordelijk voor want het is een directe verbinding met jou! En dan is het (mede) aan jou om je kind weer op het rechte pad te krijgen! En ook in deze situatie heb JIJ de keuze om in je ‘drama’ te blijven hangen (waarom gebeurd mij dit allemaal/waarom is mijn kind zo ontspoord/waarom komt alles tegelijk?) of je zet jezelf op scherp (oké, hoe ga ik dit aanpakken/waar is het verkeerd gegaan/welke instanties kan ik inschakelen/hoe haal ik hem/haar uit deze situatie?) en je gaat ervoor!

Keuzes maken in je leven heeft vaak invloed op vele dingen om je heen maar het belangrijkste is, dat je bij jezelf blijft en bij je eigen waarden en normen, die je hebt meegekregen en/of zelf heb gecreëerd.. Wat een ander ook zegt of denkt!

Bedenk: Kan ik er wat aan doen? Nee? Doe er dan niets mee! Ja? Los het dan op! En weg is het!

Fijne Zondag, al een keuze gemaakt wat jullie vandaag gaan doen?😜

Ernestine