onsProat: Bijzonder

Over een week is het Pasen. Een mooie traditie daarbij is natuurlijk het paasvuur. De Maarkelse boake is al klaar. De PJGO en een aantal buurtschappen gaan vrijdag en zaterdag aan het slepen om een bult hout bij elkaar te krijgen. Veel vrijwilligers zijn er druk mee om op 1e Paasdag een mooi vuur te kunnen ontsteken. Dat blijft toch bijzonder hoe actief mensen zijn voor hun buurt, club of vereniging. Wat dat betreft draait het sociale leven van Markelo op vrijwilligers en daar mogen we trots op zijn.

Dit is eigenlijk tegen de verdrukking in. Want als je ziet hoeveel moeite je tegenwoordig moet doen om nog een paasvuur te mogen zetten. In Herike-Elsen moest de locatie aangepast worden omdat het te dicht bij de Borkeld zat. Er moeten allerlei vergunningen en berekeningen worden aangevraagd. En dat alles door vrijwilligers die dat naast hun gewone baan er even bij moeten doen. Bijzonder ook dat er rekening gehouden wordt met een natuurgebied waar dagelijks duizenden auto’s en vrachtwagens doorheen razen. Vreemd dat dan een bultje hout plotseling zo vervuilend is. Het is gewoon een natuurlijk product. Ook de grootte van het paasvuur is een punt van aandacht. Zit je te dicht bij een natuurgebied dan mag je maar een klein bultje zetten. Als particulier mag je dan wel weer een brandvergunning aanvragen voor je eigen snoeihout. Alsof 1x 1000 kuub meer is dan 10x 100. Dat vind ik niet raar, alleen maar bijzonder.

Wat ik ook bijzonder vind is dat bouwprojecten zo gemakkelijk tegengehouden worden. Ook al woon je er mijlenver vanaf, iedereen kan bezwaar aantekenen. Helemaal spannend wordt het wanneer er eerst een oud pand gesloopt moet worden en er zitten vleermuizen in. Dan wordt het een hele toer voordat je een sloopvergunning hebt. Zo kan de bouw van een hele wijk afhankelijk zijn van de vondst van een paar diertjes. Gek he dat er een woningtekort is. Dat vind ik niet raar, alleen maar bijzonder.

De aanwezigheid van beschermde diersoorten kan ook een complete treinverbinding ontregelen. Tussen Eindhoven en Den Bosch reizen dagelijks 50.000 mensen. Maar omdat er dassen onder het spoor aan het graven zijn werd het spoor dicht gezet. Terwijl ze al maanden wisten dat de dassen er zaten is niemand op het idee gekomen om ze daar weg te jagen. Dat vind ik niet raar, alleen maar bijzonder.

Als het zo doorgaat dan komt er een moment dat een weg afgesloten wordt omdat er mollen onderdoor gaan. Stel je voor dat ze op de Stationsweg ontdekken dat er een mollengang eerst langs de weg ging maar dat die mol op het geniale idee kwam om zich naar de andere kant te graven. En dat dan al het verkeer richting Lochem eerst door Stokkum wordt geleid. Ik kijk nergens meer van op hoor. Dat vind ik niet raar, alleen maar bijzonder.

Een paar weken geleden waren de verkiezingen. Het werd een complete aardverschuiving. Duidelijk signaal dat het volk nu toch echt wat anders wil. Maar blijkbaar toch nog niet duidelijk genoeg. Want een dag na de verkiezingen riepen een aantal verliezers dat er niks ging veranderen. De ingezette koers was door verstandige mensen uitgedacht dus dat moest gewoon verder gaan. Hoe arrogant wil je zijn. Het is als een bokser die zojuist knock-out is geslagen en die met droge ogen beweert dat hij gewonnen heeft. Totaal geen gevoel voor de realiteit. Ten koste van alles de eigen zin doordrijven. Dat vind ik niet bijzonder, alleen maar heel raar.

Prettig weekend,

Rinus