Parcoursbouwer Hanne-Louise de Koning gaat internationaal

De oud-Markelose Hanne Louise de Koning is onlangs gepromoveerd tot eerste vrouwelijke internationale parcoursbouwer SGMW van Nederland. In 2014 slaagde Hanne-Louise voor de cursus parcoursbouwer voor Samengestelde Menwedstrijden. Inmiddels is Hanne-Louise volledig internationaal gekwalificeerd parcoursbouwer. Hanne-Louise is sinds 2006 actief in de (samengestelde) mensport. Eerst alleen als rijder, maar daar kwam al snel verandering in toen zij betrokken raakte bij de organisatie van de Samengestelde Menwedstrijden aan de Potdijk in Markelo.

In 2010 kreeg Menclub Markelo een nieuwe parcoursbouwer, Bennie Steenblik uit Warnsveld. Hanne-Louise: “Toen ik aangaf dat hij het baantje had dat IK graag wilde hebben, mocht ik met hem samenwerken. In die periode werd er geen opleiding tot parcoursbouwer uitgeschreven maar wel jury-cursussen. Die ben ik gaan volgen en zo werd ik juryvaardigheid/marathon en jury dressuur. Ondertussen leerde ik van Bennie alles over parcoursbouwen, van eenvoudige parcoursen voor beginners, tot uitdagende indoors, en van vloeiende vaardigheidsparcoursen tot aan technische marathonhindernissen voor de hoogste niveaus. Nadat ik mijn vriend, Jeroen Maas, leerde kennen verhuisde ik in 2013 van Markelo naar Zuid-Limburg”. Ook na haar verhuizing van Markelo naar Zuid-Limburg bleef ze samenwerken met Bennie. Daarnaast leerde ze van haar vriend Jeroen (ook jury en parcoursbouwer) nog meer ins- en outs van het ontwerpen van parcoursen.

In 2016 werd eindelijk de cursus nationaal parcoursbouwer georganiseerd.  Na het behalen van deze papieren kon Hanne-Louise eindelijk onder haar eigen naam wedstrijden bouwen. Gemiddeld zo’n zes wedstrijden per jaar variërend van dressuur/vaardigheid tot NK’s samengesteld.

“Voor mij is parcoursbouwen de mooiste official-functie, hoewel jureren ook leuk en uitdagend is. Ik was dan ook enorm blij toen ik werd gevraagd of ik wilde deelnemen aan de internationale cursus parcoursbouwen Level 1, georganiseerd door de internationale sportbond de Fédération Équestre Internationale”, vertelt Hanne Louise. De FEI is de overkoepelende organisatie van de paardensporten zij organiseren  internationale wedstrijden over de hele wereld.

Hanne-Louise: “Van 10 tot 12 maart ben ik in Waregem (Belgie) geweest, waar deze cursus werd gegeven. Een heel interessante opleiding met officials uit heel Europa, waar we als deelnemers veel nieuwe inzichten hebben gekregen op het gebied van paard vriendelijke manieren van parcoursbouwen, en hoe de juiste parcoursen te bouwen voor de verschillende niveaus wereldwijd”.

Het gebruik van dieren, en dus ook van paarden/pony’s, ligt onder een vergrootglas op dit moment. De paardensport dus ook. “Het is een taak van officials en dus ook parcoursbouwers om wedstrijden te ontwerpen die paard vriendelijk zijn en niet tot letsel lijden. Het is echt een uitdaging om hier aan mee te werken om zo te proberen de mooie paardensport te behouden. Dat ik dit op internationaal niveau mag gaan doen is heel gaaf. Wat het extra leuk maakt is dat het typische mannenwereldje nu een vrouwelijke internationale parcoursbouwer rijker is en dan ben ik ook nog eens de eerste vrouwelijke internationale parcoursbouwer SGMW van Nederland.