Diamanten bruidspaar Kottelenberg

Gerrit Jan en Jo Kottelenberg zijn vandaag 60 jaar getrouwd. Burgemeester Ellen Nauta bracht het diamanten bruidspaar vanmorgen een persoonlijk bezoek om hen te feliciteren met deze bijzondere dag. Gerrit Jan en Jo leerde elkaar kennen bij de Zon in Goor. Geen liefde op het eerste gezicht geven ze lachend toe maar toen de vonk over sprong was het raak. Burgemeester de Beaufort trouwde het paar op 6 maart 1963 in de trouwzaal van Het Beaufort. Hun zoon Gerard en dochter Riny werden geboren op de boerderij aan de Stokkumerweg. Eind 1973 werd het boerenbedrijf verhuist naar de Stokkumervlierweg waar het gezin werd uitgebreid met Marjon en Jose. Inmiddels zijn Gerrit Jan en Jo trotse opa en oma van tien kleinkinderen en zelfs een achterkleinkind.  

De thuiszorg is al ruim 30 jaar kind aan huis. Jo is al even zoveel jaren mantelzorger verschillende generaties. Acht jaar geleden overleed de moeder van Gerrit Jan op 100-jarige leeftijd. “Ik vind het heel fijn dat de dames van de Thuiszorg ons zo goed helpen”, vertelt Jo waar Gerrit Jan lachend op reageert “ik ook”. Hij vertelt dat zijn gezondheid matig is. Zijn benen, arm en hoofd laten hem wat in de steek. De fonkeling in zijn ogen en ondeugende humor zijn er nog. Net als de liefde voor zijn Jo. “D’r is er geen ene zoals jij”, zegt hij vol trots tegen Jo.  Gerrit Jan gaat twee dagen naar de dagopvang bij Anholtskamp waar hij veel mooie dingen maakt gezien de creatieve creaties die her en der in huis staan/hangen. Ellen spreekt haar respect uit voor Jo waarop Jo zegt: “Als je er tegen aan kijkt is het heel veel maar als je er middenin zit doe je het gewoon”.

Gerrit Jan en Jo woonden met vier generaties onder één dak. “Dat was vroeger nou eenmaal zo, ieder tijd heeft z’n akkoorden”, vertelt Jo. Haar dochter vult aan: “Het leven was niet altijd makkelijk voor ze maar wel duidelijk”. Zo ambieerde Gerrit Jan bijvoorbeeld een voetbalcarrière maar omdat hij niet gemist kon worden op het boerenbedrijf  ging dit van de baan. Uiteindelijk speelde Gerrit Jan maar liefst 20 jaar in het 1e elftal van Sportclub Markelo. Daarnaast was hij lid van de Landelijke Rijvereniging Markelo en maakte hij vele jaren deel uit van de toneelgroep van Stokkum. Zijn zoon vertelt lachend: “Samen met  tegenspeler Jan Bosman werd er heel wat geïmproviseerd in die toneeljaren. De eerste en de laatste zin waren leidend, daartussen ging het alle kanten op”.

Met burgemeester Ellen Nauta blikken ze terug op hun huwelijksjaren. Jaren waarin ze beiden zeker niet stil hebben gezeten. In Markelo en wijde omtrek was Zuivelboerderij Effink een begrip. Ruim 28 jaar werd er boerenkaas gemaakt op het bedrijf aan de Stokkumervlierweg. Samen met schoondochter Joke maakte Jo naast de boerenkaas ook andere zuivelproducten zoals onder andere hangop, kwark en yoghurt. Daarnaast werden rondleidingen verzorgd op het bedrijf en fietstochten georganiseerd. Naast het werk op de boerderij werd er tijd vrijgemaakt voor de Folkloristische Vereeniging waarvan ze beiden lid waren. Bovendien verzorgde Jo veel cursussen en demonstraties dook roll’n in museumboerderij Eungs Schöppe. De jaarlijkse Fokveedag in Markelo werd vanzelfsprekend ook niet overgeslagen.

Vanmiddag wordt met familie in kleine kring geproost op het diamanten huwelijk van Gerrit Jan en Jo. Aanstaande zondag doen ze dat nog eens over in het bijzijn van de kleinkinderen en hun achterkleinkind. Tenslotte brandt Ellen Nauta van nieuwsgierigheid op de vraag wat het geheim is achter het diamanten huwelijk. Na heel even nagedacht te hebben geven Gerrit Jan en Jo aan dat het geven en nemen is in een huwelijk.