onsProat: Money..money..money

Maakt geld gelukkig..? Sommige geleerden zeggen van niet want je kunt geluk niet “kopen” met geld en je gezondheid al helemaal niet. Geld maakt hebberig, mensen willen alleen maar meer geld en als je alles al kunt kopen en je nergens meer voor hoeft te sparen, waar blijft dan het “ergens over dromen-gevoel” of “ergens voor moeten sparen-gevoel” of “ergens naar verlangen-gevoel”? Andere geleerden zeggen weer van wel want geld maakt het leven gemakkelijker, waardoor je een “tijdelijk” geluksgevoel creëert. Gezondheid kan je misschien wel niet kopen maar je bent wel in staat om de wereld over te vliegen, op zoek naar genezing. Maar als je alles kunt kopen, weet je het dan wel op waarde te schatten?

Ik vind het moeilijk… de laatste tijd vliegen, bij de regering, de miljoenen of miljarden je om de oren! Hoppa.. een paar miljard naar defensie…hoppa.. een paar miljoen naar onderwijs.. hoppa… paar miljoen naar schadevergoedingen, ga zo maar door!

Om met het laatste verder te gaan, hoe kan geld goed maken, wanneer jou onrecht is aangedaan? Is het gevoel dan gelijk verdwenen? Komt je kind dan weer tot leven? Heeft die verkrachting dan niet meer plaatsgevonden? WAT is de macht van geld??

Zwartgeld/smeergeld/salaris/drugsgeld/losgeld, ga zo maar door!

Laten we eens terug gaan in de tijd. De oorsprong van geld kwam uit de behoefte voort om een universeel ruilmiddel te kunnen gebruiken. Sindsdien is geld niet meer weg te denken uit onze maatschappij en vervult geld een belangrijke rol in de samenleving. In de oudheid was er nog geen geld en men deed zaken op basis van ruilhandel. Het eerste echt betaalmiddel was zout. Zout was een kostbaar product omdat er levensmiddelen in bewaard konden worden. Anno 2010 is de Bitcoin ontwikkeld, niets tastbaar maar steeds meer bedrijven accepteren de Bitcoin inmiddels al legaal betaalmiddel!

Misschien moeten we terug naar vroeger en als je wat wilt, wat een ander heeft, ga je het NIET stelen maar ruilen?! Hoe zou de wereld eruit zien als alles verkrijgbaar zou zijn voor iedereen? Als je iets nodig hebt, vraag je het gewoon en als je het niet meer nodig hebt geef je het terug? Misschien een soort winkelketen waar je deze spullen kunt komen halen en terugbrengen. Dus toegankelijk voor iedereen? Hoe zou het dan met de criminaliteit zijn? We zullen er waarschijnlijk nooit achter komen en de tijd van het zout zal al helemaal nooit meer terugkomen want dan hebben we wel heuuul veel geld “gestrooid” op de wegen…

Maar ik vind het soms wel heel bizar dat aan ALLES een prijskaartje hangt en dat iedereen een prijs heeft waar hij/zij overstag van gaat, voor wat dan ook!

Geld = macht ? Ja! Ik denk van wel.. hoe meer geld je hebt, hoe meer dingen je kunt creëren rondom jezelf en je status vergroten en aanzien krijgen!

Het is toch te gek voor woorden wat de laatste tijd gebeurd?! Hoe bepaalde bedrijven “profiteren” van de oorlog in Oekraïne en miljoenen winst maken over de ruggen van de bevolking.. alleen maar voor MEER geld….

Laatst won een man 2 miljard dollar (!) bij de grootste loterij van Amerika, met een lot van 2 dollar!!! Waarom niet die 2 miljard opdelen in kleine stukjes van 100.000 euro..?! En dat dan verdelen als hoofdprijs? Hoeveel mensen zijn niet “ongelukkig” geworden nadat ze een grote geldprijs hebben gewonnen? Bijvoorbeeld: huwelijk kapot gegaan, jaloezie, oplichting, zogenaamde vrienden die je met bosjes erbij krijgt, aan de drugs enz.

Hmmm, of geld nu zo gelukkig maakt? Wat vindt jij? Wat zou jij doen als je een miljoen zou winnen in de staatsloterij?

Fijne zondag en droom lekker!

Ernestine