onsProat: terugkijken en vooruitzien

Daar zaten we dan… het werk gedaan. De tafel gedekt en moeder druk bezig met het bakken van pannenkoeken met worst. Niet in alle delen van Markelo een zelfde traditie maar wij zaten gisteravond dus aan de worstpannenkoeken. Een traditie die net als zo veel tradities, in ere moeten worden gehouden. 

Kerstavond, met z’n allen aan tafel is een gezellig moment. Ongemerkt ga je met elkaar in gesprek en kijk je terug op het afgelopen jaar. Ik weet niet hoe het u is vergaan maar voor mij is 2022 echt voorbij gevlogen. Een jaar met mooie maar ook minder mooie momenten. Een jaar dat startte in het thema corona en overliep in onder meer boerenprotesten, mediarellen, oorlog in Oekraïne en absurde gasprijzen. Ik noem er maar een paar maar ik kan er zo nog wel een aantal noemen die indruk op me hebben gemaakt. 

In Nederland worden vele vluchtelingen opgevangen uit veel verschillenden landen. Mensen die op de vlucht zijn om uiteenlopende redenen. Mensen die net als wij ook recht hebben op fijne kerstdagen. Vorige week zorgde de gemeente voor een nieuwtje dat als een lopend vuurtje door Markelo trok. Iedereen had het er over en had er natuurlijk ook een mening over. In het voormalige schoolgebouw van De Welp gaat de gemeente begin volgend jaar vluchtelingen opvangen. In het beginsel 60 mensen en dat kan uitgebreid worden naar maximaal 75 mensen.

Dit nieuwtje van de gemeente zorgde voor onrust bij de Markeloërs, maar gelukkig zijn er ook mensen die er positief over zijn. Ik denk dat de meeste frustratie van de Markeloërs komt doordat er in Markelo onvoldoende plek is voor de jeugd. Geen starterswoningen waardoor de jeugd niet op eigen benen kan gaan staan. Wellicht kunnen burgemeester en wethouders een lijstje maken met goede voornemens voor 2023 en dit heikele punt met stip op 1 zetten?

Aan het einde van het jaar kijken we terug maar misschien is het veel beter om vooruit te kijken. Laten we leren van wat er in het afgelopen jaar niet goed is gegaan, koesteren waar we met z’n allen ‘onmeunig’ trots op zijn maar vooral tradities met elkaar in ere houden. 

Fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling!

Tot volgend jaar,

Robin