onsProat: Vals beschuldigd

Ik heb laatst een documentaire op Netflix gezien over een man die 8 jaar vast zat en 2 jaar in een dodencel had gezeten omdat hij een meisje van 9 jaar zou hebben verkracht.Vijf getuigen zeiden hem in de buurt van de plaats delict te hebben gezien. Hij kreeg de doodstraf, zonder dat er harde bewijzen tegen hem waren. Negen jaar later werd zijn onschuld bewezen dankzij DNA dat werd aangetroffen op de archiveerde bewijsstukken! Lang leve de DNA!
Zo zijn er veel meer van zulke verhalen! Ik heb op het internet gekeken en las dat er sinds 1973 182 gevangenen onschuldig in de dodencel zaten! Ik vind dat nogal wat!

Je zal maar aangewezen worden door iemand, dat JIJ degene bent die op het plaats delict was! Dat JIJ die overval hebt gepleegd…dat JIJ iemand hebt vermoord…dat JIJ die auto hebt bekrast, of wat dan ook! Maar jij WEET dat je van geen kwaad bewust bent !?! Dan sta je toch echt met een mond vol tanden!
Hoe vaak gebeurt het niet dat een getuige, onder druk, een bekentenis aflegt om er maar van af te zijn of een andere persoonlijke reden!? Realiseren zij zich dan niet wat voor een impact het heeft op de ander? Met alle gevolgen van dien? Al helemaal als de beschuldiging met opzet wordt gedaan, om de ander in een kwaad daglicht te stellen, die dan vervolgens afgevoerd wordt naar een dodencel. Hoe zal zo iemand zich voelen als hij/zij weet dat hij niets gedaan heeft maar weet dat hij de dood tegemoet gaat? Om dan vervolgens later uit de dodencel gehaald te worden omdat er nieuw bewijs naar boven is gekomen en blijkt dat hij/zij onschuldig is?
Dan ben je toch verknipt voor het leven? Psychisch moet er toch een klap worden verwerkt?

Hier in Nederland is een van de bekendste toch wel de Puttense moordzaak, waarbij de daders jarenlang onschuldig vast hebben gezeten!
Maar ook (wat tegenwoordig HOT is) de zaken met grensoverschrijdend gedrag! Veel van deze zaken zijn terecht maar ook velen niet. Maar de zogenaamde daders zijn wel getekend voor het leven want veel mensen zullen denken: waar rook is, is vuur!

Laatst las ik nog dat een leraar werd aangeklaagd door een leerling, die hem beschuldigde van handtastelijkheid en het later weer introk met de reden dat ze boos was dat hij haar een slecht cijfer had gegeven voor haar proefwerk! Nou vraag ik je…??!!! De leraar was inmiddels wel ontslagen en zijn vrouw en kinderen hadden hem verlaten! Moet je nagaan wat je allemaal teweeg kunt brengen als je zomaar iets roept, om wraak te nemen of gewoon als je iemand niet mag!

Mensen, mensen, denk goed na voordat je een beschuldiging uitspreekt! Er zijn vele andere manieren om ‘tot elkaar’ te komen..
Soms vraag ik mij af waarom mensen zo wreed tegen elkaar kunnen zijn en ook tegen dieren!
Ik vind het daarom ook niet gek dat er zo veel ellende op de wereld is, iets wat wij zelf creëren!

Maar dan loop ik ’s avonds, met mijn grote vriend, door Markelo en geniet ik van alle mooie lichtjes in de huizen, balkons en in de bomen en dan denk ik: Markelo, wat ben je toch mooi!

Laat het licht ook in jou hart schijnen! #doeslief : Stop geen energie in pogingen om mensen van je te laten houden. Haal energie uit de mensen die dat al doen! 💞

Hele fijne Kerstdagen en een super 2023!

Fijne Zondag!

Ernestine