Ruim 130 mensen hebben gisteravond de informatieavond bij Herberg de Pot bezocht van gemeente Hof van Twente met betrekking tot de komst van 75 asielzoekers in het voormalige schoolgebouw de Welp. Voor de vluchtelingen staat een team klaar die de mensen gaan begeleiden om te integreren in de samenleving. Deze mensen deelden ervaringen uit het werkveld nadat zij zich voorgesteld hadden en hun functie hadden toegelicht. Hanny Rohaan, wethouder van gemeente Hof van Twente benadrukte het fijn te vinden om met elkaar in gesprek te kunnen en vragen te beantwoorden die rond de komst van de vluchtelingen leven. De avond werd tevens bijgewoond door politie Hof van Twente met Marius van den Belt en wijkagent Jordy.
Opvang locatie voor gezinnen
Tijdens de avond werd duidelijk dat de opvang in beginsel start met 60 personen. Deze groep bestaat uit gezinnen en niet zoals werd gesuggereerd uit alleen maar mannen. De groep wordt op termijn uitgebreid tot maximaal 75 personen. Wethouder Hanny Rohaan gaf aan dat de gemeente verplicht wordt om vluchtelingen op te vangen. Werkt de gemeente hier niet aan mee dan neemt de overheid dit over en bepalen zij. “We hebben aangegeven geen grote opvang locatie te willen en willen dit graag zelf in de hand houden. Nu sporthal de Reiger wordt gesloopt en Aparthotel Delden leeg moet zijn voor de start van het nieuwe seizoen, moeten we een nieuwe locatie hebben waar we de mensen die hier verblijven kunnen opvangen”. In het voormalige schoolgebouw van basisschool de Welp komen daarom units voor de verschillende gezinnen die vanaf 1 maart daar worden opgevangen. Aan de buitenkant van het pand wordt niets zichtbaar gewijzigd.
Meedenken in oplossing
Dat in het voormalige schoolgebouw op korte termijn 75 asielzoekers worden opgevangen en er geen woningen voor starters voorhanden zijn in Markelo, zorgde vanavond voor frustratie onder de aanwezigen. De school biedt momenteel tijdelijke woonruimte aan een aantal Markeloërs die afgelopen maandag in kennis zijn gesteld dat zij begin 2023 moeten uitwijken naar een andere woonruimte. Hanny Rohaan: “We zijn in gesprek met deze mensen die nu antikraak wonen en proberen in samenhang met Viverion mee te denken aan een oplossing”.
Onbekend maakt onbemind
De aanwezigen stelden vragen, deelden hun bezorgdheid en angst met het oog op de komst van de asielzoekers in de wijk. Ook waren er een aantal omliggende buurtbewoners die na afloop van de avond hun positieve kijk op de komst van de asielzoekers deelden. “Onbekend maakt onbemind. Laten we eerst eens afwachten hoe het gaat en met elkaar in gesprek blijven is belangrijk. Als we volgend jaar een evaluatie plannen hopen we dat de groep zich ’thuis’ voelt in onze wijk”, aldus een wijkbewoner. Hanny Rohaan:” Het is jammer dat we niet met alle aanwezigen vanavond in gesprek konden gaan. Voor deze avond en ook na afloop heb ik mensen gesproken die positief zijn en hun hulp hebben aangeboden. Zij hebben hun vragen eigenlijk niet kunnen stellen. Begin 2023 plannen we een extra avond in voor direct omwonenden om praktische zaken af te stemmen en naar elkaar te luisteren. Ik weet dat ik het gevoel dat er heerst niet weg kan nemen en dat ik het vertrouwen moet laten groeien”.