Hof wil schade hack verhalen op systeembeheerder

Gemeente Hof van Twente eist een schadevergoeding van 4 miljoen euro van IT-bedrijf Switch IT Solutions uit Enschede. Dat meldt RTV Oost (klik). De gemeente werd eind 2020 gehackt en raakte de controle over haar systemen kwijt. De schade van ruim 4 miljoen euro (120 euro per inwoner) wil de Hof nu verhalen op de systeembeheerder. ‘Switch heeft een wanprestatie geleverd’, gaf de advocaat van de gemeente volgens het regionale medium op dinsdag bij de rechtbank in Enschede aan.

Het bedrijf zou vanaf eind 2019 tienduizenden inlogpogingen op de servers van de gemeente gemist hebben. Switch IT werpt daar tegen in dat de gemeente de hackers geen strobreed in de weg legde. Het wachtwoord van de beheerdersaccount was namelijk ‘Welkom2020’. Een medewerker van de gemeente paste dit wachtwoord zelf aan en bracht volgens ook wijzigingen aan in de firewall.

Net als eerder dit jaar gaan de partijen met elkaar om tafel om te kijken naar een gezamenlijke oplossing. De zaak is daarom aangehouden. Mocht er geen overeenstemming worden bereikt, gaat de rechter zich op 27 december alsnog buigen over de zaak.