onsProat: Nieuws

Hoe vaak kijk je naar het journaal? Hoe vaak komt het voor dat het journaal begint met goed nieuws? Hooguit een paar keer per jaar. En meestal komt er in de hele uitzending niet eens een positief bericht voor. Of het nu gaat over klimaat, oorlog, honger, corona of stikstof. Het is allemaal narigheid. En ik weet ook wel dat er heel veel ellende is op de wereld maar er is toch wel meer te melden?

Het zou verplicht moeten worden om altijd met een mooi bericht te beginnen. Vergelijkbaar met een kritisch gesprek tussen werkgever en werknemer. Daarin is ook de regel om eerst met wat goeds te starten voordat de slechte punten naar voren komen. Dat opent toch veel beter. Moet bij het journaal ook kunnen lijkt me. Ik heb wel een idee hoe vorige week zondag het journaal had kunnen openen: “Opwarming aarde valt mee. Er is al geschaatst in Nederland. Nooit eerder zo koud in november. Rayonhoofden komen al bij elkaar om over de Elfstedentocht te praten”.

Leuke start toch? Maar wat werd er gemeld? Klimaattop in Egypte moet noodgedwongen langer duren. Landen komen er niet uit welke maatregelen allemaal genomen moeten worden. Nu vind ik een klimaattop als dit een lachertje. Al die 30.000 deelnemers die daar heen vliegen voor een overleg. Vaak zelfs met een privéjet. Slechter voor klimaat kan niet. Wel eens een kaartje of app gezien met alle vliegbewegingen boven ons hoofd? Je schrikt je een hoedje. Een mierenhoop is er niks bij. En dan lopen ze in Nederland te zeuren over een paar paasvuurtjes. Ik zou tegen alle hoge pieten op die top willen zeggen: verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Waar ook veel nieuws in staat is de krant. Vooral veel oud nieuws. Want het meeste heb je de dag ervoor al gehoord. We hebben ook al een tijd de krant opgezegd. Nadeel daarvan was dat je de regionale berichten ook niet meer zag. Al vraag ik me regelmatig af wat ik daaraan mis. Berichten over Hof van Twente, of liever nog Markelo, moet ik zoeken tussen de berichten van Borne.

Pas stond er een heel artikel in over de buurt Herike-Elsen. Typisch een voorbeeld hoe je een positieve buurt negatief kan wegzetten. Door een interview te houden met iemand die 60 jaar geleden op de school in Elsen zat. En daar de ervaring opdeed dat er een kloof zat tussen Herike en Elsen. En omdat dat 60 jaar geleden zo was, is het blijkbaar nog zo. Nou die ervaring hebben de meeste inwoners van de buurt dus niet. Momenteel is de AED-cursus in volle gang met meer dan 100 deelnemers. In juni was er een groots jubileumfeest met zelfs een prachtige optocht waar iedere buurtgenoot aan mee kon doen. Elk jaar 5 avonden toneel voor een volle zaal. Met al deze gebeurtenissen heb ik de verslaggever van de krant niet gezien. Want goed nieuws is blijkbaar geen nieuws.

Wil je voor de plaatselijke nieuwtjes op de hoogte blijven dan is er gelukkig altijd het Maarkels Nieuws. Al meer dan 15 jaar het platform met prima berichtgeving over Markelo en haar inwoners. Leuke artikelen, mooie foto’s erbij. Niet uit op sensatie maar op feiten. Niet gekleurd maar neutraal. Altijd kijkend of berichten die geplaatst worden niet kwetsend zijn voor iemand die genoemd wordt. In de afgelopen 15 jaar is het maar 1 dag voorgekomen dat er geen nieuw bericht op de site werd geplaatst. Welke nieuwssite kan zulke mooie referenties overleggen. Een grote pluim voor de initiatiefnemers en huidige dragende krachten. Mensen die niet op de voorgrond willen treden, niet genoemd willen worden. Maar die elke dag hun stinkende best doen voor ons allemaal. Wat kan nieuws dan toch mooi zijn nietwaar?

Prettig weekend

Rinus