onsProat: Oranjekoorts 

Met een agenda voor me waarin tal van invullingen voor het weekend kunnen worden gekozen, bedenk ik me dat ik nu eigenlijk besmet zou moeten zijn met het Oranjevirus. Heerlijk met een groot gezelschap vrienden, buren of familie naar de verrichtingen van ons Oranje-elftal kijken. Meestal met warme weersomstandigheden in een versierde schuur, tent, keet of de horeca en met korte broek en shirtje aan.

Voor de start van zo’n periode met Oranjevoetbal heb je de Oranjekoorts al weken te pakken. Straten versierd, draaiboeken gemaakt waarin staat wie wat regelt voor elke voetbalavond op tv. En natuurlijk niet te vergeten de voorspellingen van de einduitslagen, die voorafgaand al ingevuld zijn. Acties met voetbalplaatjeswaar kinderen druk mee in de weer zijn om alle exemplaren te bemachtigen. Reclamecommercials op radio en televisie met het WK in de hoofdrol. Het WK-lied dat je continue op de radio hoort en in je hoofd blijft hangen wanneer je het nog maar 1x hebt gehoord. De extra koelkasten, goed gevuld en wachtend op een nieuwe avond Oranjevoetbal.

Het contrast met de realiteit is erg groot als ik het vergelijk met eerdere Europese Kampioenschappen of Wereldkampioenschappen voetbal. Het gebrek aan beleving komt vooral door de slechte reputatie van gastland Qatar en de wijze waarop het land het WK heeft verkregen. Maar niet alleen… normaal gesproken zitten we tijdens die periode aan een lekker koud biertje maar nu zit ik bij de kachel met een beker warme chocolademelk en dat terwijl onze bondscoach Louis van Gaal veel vertrouwen heeft in zijn elftal en zelfs denkt dat we met z’n allen Wereldkampioen worden.

De tegenstellingen zijn groot en het -met z’n allen – gevoel mis ik. We zullen zien hoe dit zich de komende wedstrijden gaat ontwikkelen met de festiviteiten rondom het Oranje-elftal en de wedstrijden. Mocht ons elftal in deze koude herfstmaand nog gaan zorgen voor saamhorigheid en de vreugde nog losbarst, wellicht komt die Oranjekoorts dan toch nog opzetten. We zijn er met z’n allen denk ik echt wel aan toe!

Dit winterse weer is alvast een mooi teken dat we over twee weken Pakjesavond op de agenda hebben staan en daarna alweer kunnen na gaan denken over de invulling van de kerstdagen en de jaarwisseling. De gezellige huiskamers en straten zullen weer een  bron van warmte zijn en gezelligheid al dan niet met Oranjekoorts!

Zitten we in deze tijd van Sinterklaas en Kerstmis wel te wachten op een WK?

Een prettige frisse zondag gewenst!

Robin