onsProat: Tegenstellingen

Hoewel de warme oktoberdagen anders doen vermoeden, is vannacht de klok een uur teruggezet. Dat brengt ons een stap dichterbij de winter. Rond 18.00 uur is het potduuster!

Gordijnen dicht, kaarsje aan, flesje wijn erbij en beentjes op de poef. Laat de gezellige winter maar komen. Toch zijn de lange avonden voor sommigen een blok aan het been dat wordt meegesleept tot aan de lente. Af en toe een bezoekje brengen aan diegenen zal een aangename verrassing zijn!

Wie bij de wildavond, georganiseerd door de Haverkamp, is geweest heeft genoten van eend, wildzwijn en hertenbiefstuk. Voor de één is wild eten een voorrecht terwijl de ander liever op zoek gaat naar een restaurant met een vleesloos menu. Gelukkig is er ruimte en begrip voor beide. Laten we dit vooral zo houden! Onder het motto: ‘Het is de jager die schiet en de vegetariër die vooral van groente en fruit geniet!’

Waar de jager in het sprookje van Roodkapje de handen vol heeft om de wolf uit te schakelen zijn er momenteel weer echte wolven die op jacht gaan. De vraag is wie willen we beschermen? Roodkapje of de wolf? Alle twee wordt lastig omdat de ruimte op de postzegel grond waar wij wonen wellicht niet groot genoeg is voor beiden om in vrijheid te kunnen rondzwerven. Hoe dit sprookje eindigt is nog niet beschreven…

We zijn een volkje dat alles afweegt en bewust keuzes probeert te maken. Mensen met groene vingers en zwarte nagelranden kiezen graag voor een huisje met een lapje grond erom heen. Waarop geplant, gezaaid en geoogst kan worden. Terwijl anderen juist de nagels willen sparen. En zeker niet gaan wroeten in de aarde. Wellicht kiezen zij liever voor een bovenwoning met een balkon. Zo zijn stad en platteland mooi in balans!

Toch zijn af en toe de tegenstellingen groot. Alsof de weegschaal soms doorslaat. Boeren die eeuwenlang hebben geleefd met de natuur moeten nu wijken voor diezelfde natuur. De balans in onze maatschappij is hierdoor soms ver te zoeken. Voedsel blijkt ook ineens in trek om mee te gooien! Tomatensoep en aardappelpuree gooien op schilderijen die in verschillende museums hangen. Deze bizarre acties leiden tot besmeurde schilderijen en een lege pan soep op tafel! Het kan nog gekker door je vast te lijmen op tafel bij Beau op RTL4! In tegenstelling tot wat zij zelf denken keren steeds meer normale mensen deze actievoerders de rug toe. Gelukkig zijn er nog heel veel van deze normale mensen!

Veel landen zoeken samenwerking om te vechten voor vrede in plaats van te vechten in een zinloze oorlog. In tegenstelling tot Rusland, die doet alsof het zijn recht is om stukken land van de buren in te pikken. Inwoners van Rusland en Oekraïne zijn hierdoor opeens vijanden geworden van elkaar. Hoe vreselijk bekrompen kun je zijn in deze moderne 21e eeuw! Behalve Poetin gaat bijna iedereen met de tijd mee. Zelfs Donald Duck! Zo maakt Oma Duck selfies en doet Katrien haar eigen klussen!

Onlangs zijn we in Rome geweest. We hebben daar onze ogen uitgekeken. Alsof je in een museum wandelt waarin miljoenen mensen wonen. Gebouwen, of resten daarvan, zo oud als de jaartelling, doen je beseffen dat deze in andere delen van de wereld, naast al het menselijk leed, zo maar kunnen verdwijnen door oorlogsgeweld.

Bij al die tegenstellingen is positief blijven het juiste medicijn. Paracetamol slikken helpt niet. Het enige wat je af en toe moet inslikken zijn de lelijke woorden, die bij het horen en lezen van al die onzinnige en nare berichten komen boven borrelen! Kennelijk zijn we daar goed in, want Twentenaren zijn de gelukkigste mensen van Nederland. Later we dit vooral zo houden met elkaar!

Mooie zondag!

Johan