Uitgelicht: Juf Laura

Laura Zwienenberg is in 2020 afgestudeerd aan de PABO in Zwolle. Na haar studie is Laura gaan werken in het basisonderwijs. Op dit moment werkt Laura op een basisschool in Enschede. Hier geeft zij drie dagen per week les aan groep 4. Naast het werk als leerkracht heeft Laura haar eigen praktijk opgericht, genaamd Juf Laura. In deze praktijk verzorgt zij twee dagen per week bijles en huiswerkbegeleiding aan leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Dat Laura graag het beste voor ieder kind wil blijkt ook uit het feit dat zij al bijles gaf aan kinderen toen ze nog studeerde aan de PABO. Hoe haar eigen praktijk Juf Laura is ontstaan legt Laura uit: ‘’In 2017 gaf ik mijn eerste bijlessen bij mensen aan huis. Voordat ik de praktijk Juf Laura opzette, werd ik door een aantal ouders gevraagd om hun zoon/dochter bijles of huiswerkbegeleiding te geven. Tijdens de corona pandemie werd deze vraag steeds groter. In 2021 ben ik gestart met mijn eigen praktijk aan huis. Hierin begeleid ik zowel individueel-  als groepjes leerlingen. Ik vind het prachtig om de ontwikkelingen bij de leerlingen te kunnen en mogen zien! En de begeleiding te geven zodat iedere leerling op zijn eigen manier kan stralen. De afwisseling tussen voor de klas staan en de individuele begeleiding van leerlingen geeft mij positieve energie.’’ Laura wil graag haar aandacht leggen op het individueel begeleiden van kinderen. Door kinderen hun eigen talenten te laten ontwikkelen. 

Bijles
Laura geeft zowel aan leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs bijles. Ze ziet dat iedere leerling uniek is en past daar haar werkwijze op aan. Hoe Laura dat doet legt zij uit: ‘’Tijdens de bijles hanteer ik voornamelijk een speelse werkwijze. Plezier staat voorop! Wanneer een leerling bijvoorbeeld moeite heeft met lezen, zet ik de oefeningen spelenderwijs in. Voor de leerling wordt het dan leuk om te oefenen met iets wat hij /zij eigenlijk als moeilijk ervaart.’’ Voordat een leerling start met bijles bij Juf Laura komt de leerling samen met zijn/haar ouder/verzorger langs in de praktijk voor een kennismaking. Hier wordt de hulpvraag voor de leerling samen besproken. Tijdens de kennismaking leert Laura het kind kennen en het kind Laura en de praktijk. Dit is van belang voor de kwaliteit en invulling van de bijles. Zo vertelt Laura: ‘’Sommige kinderen kunnen best lang zittend leren en concentreren, anderen wat minder. Met die leerlingen probeer ik dan naar buiten te gaan of bij slecht weer binnen bewegend leren in te zetten. Het is per leerling verschillend of de bijles een uur of drie kwartier is, dit stem ik samen met de ouder/verzorger af. Daarom is een kennismaking van belang, zodat ik de bijlessen passend kan maken bij de leerstijl van de leerling die in de praktijk komt.’’


Huiswerkbegeleiding
Naast bijles kunnen leerlingen ook bij Laura terecht voor huiswerkbegeleiding. Laura gaat dan samen met de leerling(en) aan de slag om te leren, leren. Onder begeleiding van Laura gaan de leerlingen samenvattingen maken, worden zij ondersteunt in hoe zij moeten leren voor een proefwerk of examen en plannen zij de toetsweken en/of huiswerk in. ‘’Bij huiswerkbegeleiding komt een leerling met zijn/haar huiswerk bij mij en gaan wij daar samen mee aan de slag. Samen met de leerling(en) ga ik dan kijken hoe je een hoofdstuk moet leren. Samen lezen wij de lesstof en markeren het belangrijkste. Vanaf hier gaan wij samen een samenvatting maken, zodat de leerling het vervolgens stap voor stap kan gaan leren. Tot slot wordt de leerling overhoord en bijgesteld waar nodig. Dit doe ik zowel individueel als in groepjes. Hier help ik ook vaak leerlingen mee in aanloop naar de (eind)examens, aldus Laura.’’ Op dit gebied heeft Laura ervaring opgedaan tijdens haar werk op de Waerdenborch in Goor. Zij weet exact wat een leerling nodig heeft. Leerlingen die nog op de basisschool zitten kunnen ook terecht bij Laura voor huiswerkbegeleiding. Bijvoorbeeld voor het maken van een spreekbeurt, boekbespreking of werkstuk. Dit wordt dan samen met de leerling voorbereid en geoefend. Tijdens de corona pandemie is er ook veel vraag geweest naar online bijles en huiswerkbegeleiding. Hier staat Laura nog steeds voor open en dit kan zij ook aanbieden.
Wat Laura sinds kort ook aanbiedt is typecursus voor leerlingen. Zij volgen dan bij haar een training van twaalf weken en doen dan examen om hun typediploma te halen. Deze typecursus kan apart worden aangeboden maar kan ook in combinatie met bijles of huiswerkbegeleiding. Laura volgt daarin nauwlettend de vorderingen zodat de leerling optimaal is voorbereid voor het type-examen.

Korte lijntjes
Voor een optimale samenwerking en resultaat heeft Laura ook contact met de leerkracht van de leerling. Hierdoor kan zij de leerling bieden wat hij/zij écht nodig heeft. Zo legt Laura uit: ‘’ Na toestemming van de ouders van de leerling neem ik contact op met de leerkracht. Daar ga ik mee in gesprek over wat belangrijk is voor de leerling en waar de behoeftes liggen. Zo kan ik op een passende manier invulling geven aan de bijles. Als het kind bijvoorbeeld moeite heeft met tafelsommen dan ga ik daar mee aan de slag, door bijvoorbeeld tafeljoggen, tafel memory of tafel Jenga in te zetten. Dit in combinatie met een werkblad. Leerlingen krijgen geen huiswerk mee van mij. Het is echt alleen een uur oefenen in de praktijk. Als ouders hier naar vragen kan dat natuurlijk altijd. Maar de leerling gaat al naar school en krijgt al extra bijles. Daarom adviseer ik om de leerling daarbuiten de tijd te geven om te genieten van de vrije tijd.’’ Als Laura iets opvalt koppelt ze dat terug naar ouders zij bespreken het dan met de leerkracht of Laura gaat met de leerkracht in gesprek.

Laagdrempelig
De praktijkruimte heeft Laura ingericht als een échte huiskamer. Hierdoor is het voor de leerlingen laagdrempelig. In haar praktijkruimte staat veel ontwikkelingsmateriaal die zij tijdens haar bijles gebruikt. Ook staat er voorafgaand aan de bijles altijd een glas drinken klaar met een snoepje erbij. Laura vindt het belangrijk dat leerlingen zich veilig en vertrouwd voelen. Zo kunnen zij zich optimaal ontwikkelen. ‘’ Aan het eind van de bijles is altijd een ontspanningsmomentje, doormiddel van een spelletje of een praatje om de bijles op een fijne manier af te sluiten. Door deze werkwijze zie je dat de leerlingen resultaat boeken. Ouders komen na een rapport gesprek trots bij mij om te vertellen dat hun kind een mooie groei heeft doorgemaakt, vertelt Laura trots.’’

Wat haar praktijk ook laagdrempelig maakt is dat ouders niet vastzitten aan een abonnement. Zo vertelt Laura: ‘’Ouders betalen een uurtarief. De dag van de bijles of huiswerkbegeleiding wordt vooraf bepaald. Mocht er onverhoopt iets tussen komen kan er ook gewisseld worden van dag. In principe komen de leerlingen op een vast moment, maar in overleg is er natuurlijk van alles mogelijk.’’

Toekomst
In de toekomst ziet Laura haarzelf het liefst nog als leerkracht voor de klas, in combinatie met werken in haar eigen praktijk. Momenteel is Laura ook druk bezig met het ontwikkelen van ontwikkelingsmateriaal voor leerlingen. Dit zal zij in de toekomst zelf op de markt willen brengen. Dit is ontwikkelingsmateriaal gericht op de vakgebieden rekenen, lezen, spelling en taal. ‘’Kinderen ervaren tijdens het spelen van een spelletje niet dat ze écht aan het leren zijn. Maar ondertussen zijn ze middels het spel wel écht aan het leren. Door een spelvorm toe te passen maak je het voor de leerlingen juist aantrekkelijk en leuk. Ook zou ik het mooi vinden als er in de toekomst een subsidie komt voor bijles ondersteuning. Je wilt ook graag leerlingen helpen die bijles nodig hebben maar waarbij ouders niet de middelen hebben om bijles te financieren. Iedere leerling gun je dit. Hopelijk kan dit in de toekomst werkelijkheid worden, zodat ik voor iedere leerling iets kan betekenen, besluit Laura.’’

Contact
Bent u op zoek naar dat extra duwtje in de rug voor uw zoon of dochter? Hebben zij behoefte aan extra begeleiding in een bepaald vakgebied of meer zelfvertrouwen. Dan kan uw kind zich op een fijne en veilige plek met veel plezier verder ontwikkelen bij Juf Laura. U kunt contact opnemen met Laura door te mailen naar:
bijlesjuflaura@hotmail.com of te bellen of appen naar 0623202100. Ook is Juf Laura te vinden op Instagram: juflaura.onderwijs Facebook: Juf.Laura Website: www.juflaura.nl