Bekkenbodemcheck bij Fysiotherapie Markelo

Als gevolg van een zwangerschap en bevalling is er een kans dat er bij u bekkenbodemklachten ontstaan. Meer dan de helft van de vrouwen blijkt met deze klachten geen hulp te zoeken ondanks het feit dat de bekkenbodemspiertraining, bekkenfysiotherapie en leefstijladviezen worden aanbevolen als eerste keus ter preventie en behandeling. “Vrouwen met een verhoogd risico krijgen tot nu toe in de begeleiding rondom de bevalling geen preventieve adviezen en therapie. Vrouwen draaien volop mee in de maatschappij, worden steeds ouder en moeten langer blijven werken. Een goede fysieke belastbaarheid, ook van de bekkenregio is hierbij een voorwaarde”, zo stelt Laurens Oling van Fysiotherapie Markelo. Laurens geeft aan dat een check van de bekkenbodem al in een vroegtijdig stadium bekken(bodem)disfuncties of het risico op het krijgen daarvan  kan signaleren. Lucienne Naber is als bekkenfysiotherapeut werkzaam bij Fysiotherapie Markelo.

Bekkenbodemcheck
In het voorjaar van 2021 is de ‘Postpartum Consult Bekkenfysiotherapie/ Bekken(bodem)check’ geïntroduceerd. Een online screeningslijst die de aanwezigheid van klachten en risicofactoren in kaart brengt. Uit de score van deze screeningslijst krijgt u een gericht advies:
1. Geen verhoogd risico. Verdere actie is voor u niet nodig. Vragen staat natuurlijk altijd vrij.
2. Universele preventie (groen): u krijgt het advies om zelf bekkenbodem oefeningen te doen. U kunt altijd contact opnemen bij onduidelijkheid en vragen.
3. Selectieve preventie (oranje): u heeft een verhoogd risico op bekken(bodem)klachten. U krijgt het advies om een afspraak te maken bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.
4. Zorg gerelateerde preventie (rood): U heeft klachten in de bekken(bodem)regio. U wordt dringend geadviseerd om een afspraak te maken met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Voor wie is deze check bedoeld?
Indien u minimaal 6 weken en maximaal 9 maanden geleden bent bevallen.

Wat moet u doen?
Ga voor de online Post partum Screeningslijst naar www.bekkenfysiotherapie.nl en www.bekkenbodemcheck.nl van de Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie en vul de lijst in. Naast het advies dat u krijgt via de screeningslijst krijgt u ook een code. Noteer deze code en neem hem mee wanneer u een afspraak hebt gemaakt bij Fysiotherapie Markelo. Een overzicht van de antwoorden die u hebt gegeven kan dan gemakkelijk toegevoegd worden aan uw dossier.

Onderzoek / behandeling
Tijdens het bekkenfysiotherapeutisch post partum consult inventariseert Fysiotherapie Markelo uw hulpvraag. Naast het doornemen van de antwoorden van uw check gaat Lucienne Naber ook in op wat voor u belangrijk is. Vervolgens vindt er een lichamelijk onderzoek van de bekkenregio en/of een bekkenbodemonderzoek plaats. U krijgt advies, uitleg, informatie en oefeningen. Indien uit het onderzoek blijkt dat verdere behandeling bij u nodig is, dan wordt een vervolgafspraak met u gemaakt.